Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
činilo se povoljnim
Povratak na članak

I Poljake muči švicarski franak

Prije deset godina to se činilo povoljnim: niske kamate, dakle niska i mjesečna rata otplate, stabilan tečaj i očekivani rast poljskoga gospodarstva.

Komentari 6

DU
Deleted user
10:01 29.01.2015.

Od svega je ipak najviše glupava teza da su bankari "znali" da će se propeti CHF. Pa kako onda nisu konvertirali novčanu masu odmah u CHF nego su se, da prostite za...li, s kreditiranjem nejači po istočnoj i jugoistočnoj Europi. Tko je imao kristalnu kuglu pa mogao predvidjeti grčko falsficiranje državnih bilanci i posljedično skliznuće eura ili aneksiju Krima, kad je ta iznenadila čak i Ukrajinu samu. A CHF je notoran kao valuta sigurnog utočišta i kad nastupi neka kriza, koja ima odjeke u financijskim krugovima, odmah slijedi porast vrijednosti CHF na tečajnicama. Rublja je izgubila učas pola vrijednosti i Srbija, gdje su se ponosili što se može i štedjeti i dizati kredit u rubljama, nakon devalvacije - ništa, ni zuc, da bi netko se i dalje hvalisao. A mogli su i oni predvidjeti, kako glasi mantra onih koji smatraju da ih banke opljačkale via CHF krediti...

VL
MX
Mister X
10:15 29.01.2015.

I Poljake i druge seljake muči švicarski franak Tako ti je to kad misliš i vjeruješ da imaš svoju državu da si nezavisan i da si isti i pametan kao drugi . Čak te uvjeravaju i da imaš kao nekii svoj vlastiti novac !!! Zlo-ti bude od toga kad vidiš da ti tvoji poljaci i seljaci i nitko neda lipe lipanjske na svjetu osim Švicaraca .. A ka d ljudima trebaš vratiti onda se ukakaš od muke jer je problem u tome da u toj tvojoj "državi"bez novaca i pameti ne možeš da zaradiš da kupiš kruheka i papaice da bi mogao živiti i ići raditi kao marva do 70 godine za bijednu jadnu zaradu u zlotima !

VL
Avatar viki_nuland
viki_nuland
14:41 29.01.2015.

Bez brige, pomoci ce im njihovi veliki "prijatelji" Amerikanci, evo samo sto nisu. Oni ce im dati miljarde svjeze tiskanih dolara kao hvala za usluge pruzene u okupaciji Afganistana i Iraka te pruzanje "ugostiteljskih usluga" za tzv. black sites gdje su muceni oteti muslimani, a da ne govorimo zbog slanja "dobrovoljaca" u Ukrajinu.

VL
Avatar Neron
Neron
09:50 29.01.2015.

Što? Kako? Tko? Koliko? Kada? Zašto? Da sam nastavnik hrvatskog jezika u osnovnoj školi - za ovo bi dao jedinicu! Tema o kojoj se raspravlja u Hrvatskoj, mogućnost usporedbe s Poljskom, njihove rekacije - nula bodova. Bolje rečeno, poput kamata na štednju u švicarskim bankama: -2!

VL
IV
Ivanveliki
11:14 29.01.2015.

mikrogrizzly, ne znam zasto u svakoj objavi braniš banke, jel ti Bohaček nesto u rodu? kao prvo , ako nisu znali daj mi objasni kako kredita u chf nike nikada bilo u povijesti HR, nego su se pojavili baš koju godinu prije krize? Znači znali su, možda ne da će biti tolikih razmjera, ali znali su! jos jedan dokaz da su znali je i taj da i kad su se u pocetku izdavanja kredita 2005 vezali za LIBOR, odmah su napisali dodatak da kamata ne moze biti manja od 5%! Da to nisu napisali , kamate bi danas po kretanju Libora išle u minus i sama šteta od lopovskih kredita bi bila manja. Ne razumijem kako ne vidiš da takvom prijevarom gubi cijela HR, jer taj novac neće biti potrošen u HR (sto bi pomoglo gospodarstvu kao povećanje potrošnje, a 25% tog novca direktno bi islo u proračun kod svake kupovine zbog PDVa) nego ce ovom legaliziramom krađom otići iz HR.. Nismo toliko bogati da se smijemo odreći 4 milijarde kn koje će otići van i još 4 milijarde koje su zadnje 4 godine naplatili kao ekstra profit! Usput, nemam kredit i ne govorim sve to zbog sebe, nego zbog svih nas.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.