Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Razmjena radne snage

I Poljaci masovno odlaze na rad u inozemstvo

radnici
Foto: DW video screenshot
14.01.2015.
u 09:58

Nerijetko je privremeno gastarbajterstvo završavalo trajnim iseljenjenjem

Kada je 1968. godine Njemačka s Jugoslavijom sklopila sporazum o razmjeni radne snage, deseci tisuća ljudi su pohrlili u pečalbu. Većina njih je namjeravala ostati tek nekoliko godina da bi napunila obiteljsku blagajnu i potom se vratila u domovinu. Dok su im roditelji zarađivali njemačke marke, mnogu djecu su čuvali i odgajali djedovi i bake.

A nerijetko je privremeno gastarbajterstvo završavalo trajnim iseljenjenjem. S takvim scenarijima se danas ponovno suočavaju mnoge europske zemlje pa tako i Poljska. I to unatoč činjenici da poljsko gospodarstvo od ulaska u EU cvate i da Svjetska banka do 2030. Poljskoj prognozira gospodarski rast od 3 posto godišnje

>> Poljska vlada evakuira Poljake iz istočne Ukrajine

Komentara 3

Avatar comparator
comparator
11:02 14.01.2015.

I ameri se sele kad nema posla pa se nitko ne čudi ko pura d...u , kaj da delamo kad sve njemci naprave bolje jeftinije i brže ? Ameri pak znaju manipulirati interesima i predviđati međuovisnost i navesti vodu na svoj mlin a mi bi se trebali kao ugledati u njih. Ne gospodo i drugovi mi u ničemu nismo dobri osim u kuknjavi a meni je ti bljak .

Avatar viki_nuland
viki_nuland
17:20 14.01.2015.

Pa to je i cijela poanta sirenja EU (normalno i NATO pakta) jeftina radna snaga (odnosno topovsko meso, pa Poljaci su glavni ne-Americki kontigent u Afganistanu te "ugostitelji" tzv. black sites gdje se muce oteti muslimani, kao sto je lijepo prikazano cak i u filmu "Zero dark thirty") i nova trzista za njihove proizvode, te usput izvor jeftinih sirovina (prirodnih resursa).

Avatar dzambo
dzambo
22:28 14.01.2015.

Gospodarstvo raste...huh...al 5% populacije ima korist od toga, Ma svako ko ima malo vise mozga jasno mu je da su sve te nove ''drzavice'' koje su nastale od kraja '90 pa do prije par god. samo su ''poligon'' za razne tajkune i ulagace izvana. Taj i sistem je kreiran da tako funkcionise i nemoze drukcije pa ko se ugura...ugura u tih 5% a ko ispadne....ispadne....ostatak samo moze ''fantazirat'' za bolju buducnost...koja ce im donjeti samo vise osobnog duga jer plate nikad ama bas nikad nece pratit cijene proizvoda koji stizu iz pravog kapitalizma a domaci tajkuni nece nikad placat dovoljno svoje radnike jer da plate ne mogu u tih 5% i to je to...i jedino zato su ''veliki'' pomogli da se raspadnu svi ostali koji nisu ulazili u bogatih zemalja semu, jer gdje bi onda plasirali svoje proizvode i imali jeftinu radnu snagu... Al dobro vazno da je ''Demokratija'' na snazi al u sistem niko nesmije i vise dirat, a to je glavna fora jer dzaba nova vlast, novi predsjednik kad sistem upravlja sa njima... Da nije tako, bilo bi do sad neke koristi za ostatak stanovnistva jer 23...25 god je previse ... Na Balkanu nije prije kopali po smecu ''regularnio'' stanovnistvo a vid sad... Par hiljada raznih tvornica je unisteno, rasprodano, nestalo a sta sad imamo ...vecinom...restorane, hotele, nove ceste...i sva ostala proizvodnja i usluga koja placa malo....a mi sad uvozimo od cega smo zivjeli skoro pola stoljeca.... Ma to nema ni u Tunguziji......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije