Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sve napetije

Wikileaks na Twitteru: Assange će se javnosti obratiti u nedjelju

julian assange,ricardo patino (1)
AFP/PIXSELL
Autori: ba/VLM, tli/VLM
16.08.2012.
u 15:19

Unatoč ekvadorskom azilu britanska vlada Assangeu neće osigurati siguran prolaz. Situacija je komplicirana, a mnogi predlažu kako je razriješiti

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange pohvalio je danas odluku ekvadorskih vlasti koje su mu odobrile politički azil te je nazvao ''povijesnom pobjedom'', piše Guardian.

– Zahvalan sam ekvadorskom narodu, predsjedniku Rafaelu Correji i vladi. Iza mene nisu stali Britanci ni moja Australija kako bi me zaštitili od progona, već malena, hrabra i nezavisna latinoamerička država – kazao je Assange koji je istaknuo da se istraga o WikiLeaksu koju provodi SAD mora zaustaviti. Ako mu Velika Britanija ne omogući siguran prolaz,  Assange će uputiti žalbu Međunarodnom sudu pravde. Dao je i riječ da će u nedjelju točno u 14 sati izaći pred zgradu ekvadorskog veleposlanstva te se obratiti javnosti.

Obećao je to samo nekoliko sati nakon što je obznanjena odluka da mu je Ekvador odobrio azil dva mjeseca nakon što je potražio skrovište u veleposlanstvu te zemlje u Londonu, prenosi BBC. Ekvadorski ministar vanjskih poslova Ricardo Patino usto je ukorio britanske vlasti zbog otvorene prijetnje da će ući u veleposlanstvo i uhititi Assangea koji je ovim skrivanjem prekršio pravila kućnog pritvora.

Britansko ministarstvo vanjskih poslova izvijestilo je da ova odluka neće promijeniti pravnu obvezu Velike Britanije da Assangea izruči Švedskoj, gdje je tražen zbog ispitivanja o optužbama da je seksualno zlostavljao WikiLeaksove volonterke. Britanska će vlada Assangea unatoč azilu pokušati uhititi te mu neće osigurati siguran prolaz. Potvrdio je to ministar vanjskih poslova William Hague i istovremeno opovrgnuo da su Britanci s Amerikancima sklopili tajni dogovor o izručenju.

Patino je rekao da su Assangeovi strahovi o političkom procesu opravdani, naglasivši kako je ova odluka u skladu s tradicijom Ekvadora u pomaganju slabijima. Izrazio je vjeru da ova odluka neće naškoditi prijateljstvu Ekvadora s Velikom Britanijom.

Burne reakcije s obje strane

Dok se pred ekvadorskim veleposlanstvom skupio velik broj prosvjednika, stižu i reakcije iz cijelog svijeta, a mnogi pokušavaju pronaći što bezbolnije riješenje za situaciju koja bi mogla prerasti u ozbiljni diplomatski incident.

Jedan od njih je i proslavljeni britanski povjesničar, režiser, novinar i politički aktivist  pakistanskog porijekla Tariq Ali koji je ove godine posjetio Hrvatsku u okviru Subversive Film Festivala. Ali je predložio vlastima u Ekvadoru da osnivaču WikiLeaksa dodijele državljanstvo te ga imenuju atašeom u veleposlanstvu. Time bi Assange dobio imunitet i slučaj bi bio riješen. No stručnjak za izručenja Anand Doobay napominje kako njegova ideja nije tako lako provediva jer imenovanja stranih diplomata prema britanskom zakonu mora odobriti vlada.

Nešto ranije ''apsurdnu'' odluku ekvadorskih vlasti komentirao je odvjetnik Claes Borgstorm, zastupnik dviju Šveđanki koje Assangea optužuju za seksualno napastovanje. On  smatra da osnivač WikiLeaksa treba biti izručen Švedskoj te da ne postoji opasnost od izručivanja SAD-u ili podvrgavanja torturi ili smrtnoj kazni.

Oglasio se i kontroverzni američki redatelj Michael Moore te preko Twittera stanovnicima Londona uputio poziv na prosvjed ispred ekvadorskog veleposlanstva, dok su prosvjednici pokreta Occupy Wall Street pozvali na okupaciju britanskog veleposlanstva u New Yorku.

Progovorili su i mnogobrojni Assangeovi prijatelji te suradnici s WikiLeaksa. Jedan od njih je i Vaughan Smith.  – Iznimno sam zadovoljan ekvadorskom odlukom. Šveđanima je ponuđeno da ispitaju Assangea u ekvadorskom veleposlanstvu, no oni su to odbili. Mogli su ispitati navodnog ubojicu u Srbiji, a istovremeno su odlučili ne doći u London i razgovarati s Assangeom – kazao je Smith koji je Julianu godinu dana pružao utočište u Norfolku.

>>Izručenje Assangea: Britanija prijeti upadom u ambasadu

Komentara 85

Avatar nekakav
nekakav
07:17 17.08.2012.

ovo je slučaj koji zavređuje iznimnu pažnju. ako englezi upadnu u veleposlanstvo, onda će to značiti jedan fini rpesedan, pa će recimo rusija moći najaviti da će upasti u englesku i odvesti guseva, i druge tajkune, koje englezi godinama skrivaju od kaznenog progona u rusiji. najlakše se tamo sakrivati pod izlikom političkog progona... da su okrali englesku, baš me zanima kako bi se skrivali u rusiji... najjadnije da se manje priča o onomo što wikileaks objavi, nego se sva pažnja usmjerava ciljano na sam proces, montirani, protiv glavnog šefa.

PP
Pink Panter
20:39 16.08.2012.

PODRŠKA ASSSANGEU. Kliknite zeleno ako se slažete!

MI
Miro
20:11 16.08.2012.

Engleska je jedna od potpisnica ženevske Povelje o ljudskim pravima, koju ona u ovom slučaju gazi kao običan prazni papir, mada bi i njega trebala poštejdeti od od uništenja bez nekog ozbiljnog razloga... Ni jedno priznanje azila, koje je sigurnono utemeljeno, ne smije ni jedna demokratska zemlja obezvrjediti. Da li za ovaj slučaj bi englesla trebala doći pred Međunarodni sud, pitanje je na koje Assangeu ima pravo postaviti tom sudu. Izjave dviju Šveđanki apsalutno su veoma upitne, s kojima zbog političkih interesa manipuliraju; USA, Engleska i Švedska, jer je Assange otkrio mnoge njihove prljave tajne.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije