Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
13.08.2016. u 08:33

NDH, kako reče Tuđman, “nije bila samo kvislinška tvorevina nego i izraz povijesnih težnji hrvatskog naroda za svojom državom”

Subota 6. kolovoza


Sinoć je jedna nacionalna televizija, RTL, gotovo sav izvještaj s obilježavanja obljetnice “Oluje” u Kninu posvetila incidentima, uzvikivanju pozdrava “Za dom spremni”, pjevanju ustaških pjesama itd.

A ni današnje novine ne štede prostor za te ispade. Od desetaka tisuća sudionika proslave važnije im je desetak pijanih ekstremista. A tim pak ekstremistima važnije je ustaštvo puno zla kojim se “štitila” država nego Domovinski rat pun čestitosti i herojstva kojim se država obranila. Ti mediji i ti ekstremisti vrlo su slični – jedni ustaštvo veličaju, drugi veličinu “Oluje” njime zlobno zasjenjuju. U oba slučaja riječ je o ovisnicima, kojima je za već zatrovanu krv ustaštvo potrebno kao heroin. I cilj im je isti – potrti i pozitivne osobine NDH koja, kako reče Tuđman, “nije bila samo kvislinška tvorevina nego i izraz povijesnih težnji hrvatskog naroda za svojom državom”, te je imala vojnike koji nisu bili samo zločinci nego u prvom redu iznimno čestiti i hrabri ratnici daleko od krvološtva Pavelića, Luburića i drugih. U “vaspitanju” zastavnika JNA Vlahe Orepića te su osobine izostavljene, pa se obraća povjesničarima da mu objasne ono što ne zna, premda zbog toga što ne zna uhićuje, privodi, prijavljuje, optužuje. Pravi jugopendrek.

Nedjelja 7. kolovoza

Jesu li četnici na Neretvi spasili i Josipovićeva oca?

Znate li tko sve u beogradskom dnevnom listu “Kurir” potpisuje tekstove u slavu i obranu četnika, među ostalim i tekst o tome “kako su tokom bitke na Neretvi četnici spašavali partizane”. Potpisuje ih i bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović koji u intervjuu u tome listu nastavlja sada već seriju veleizdajničkih istupa u inozemstvu. Poslije govora u Knessetu o “ustaškoj zmiji” i u sarajevskom parlamentu o krvinji Hrvata za ratnu katastrofu u BiH, poslije grljenja i ljubljenja s predsjednikom Srbije Borisom Tadićem koji mu je darovao reprint izdanje časopisa “Zenit” Ljubomira Micića, koji je pisao ljudožderske šovinističke tekstove o Hrvatima, sada govori o “hrvatskim zločinima u Oluji” koji su mu isti kao i agresorski, jer, kaže, “žrtve su jednake, zločinci su jednaki”. Ali tko zna, nije nemoguće da je Josipović posebno zahvalan “Kuriru” koji piše o tome kako su četnici “tokom bitke na Neretvi spašavali partizane”, a možda su spasili i njegova oca.

Ponedjeljak 8. kolovoza

Most u politički miraz nosi pokvarenost i obmane

“Ne znam po čemu smo to mi bliži HDZ-u nego SDP-u”, kaže predsjednik Mosta Božo Petrov, premda svi (lijevi) mediji tvrde da će i poslije idućih izbora vlast sastavljati “dvije demokršćanske stranke”. Petrov je u pravu, jer što će svjetonazori ili svjetonazorska srodnost s mogućim partnerom onome tko prekrši sva predizborna obećanja, sva načela u koja se kleo, odustane od svih reformi koje je isticao kao uvjet suradnje u sastavljanju vlasti, tko pokaže da mu je jedino stalo do moći i fotelja protiv kojih je galamio, tko u izboru kadrova pogazi stručnost koja mu je bila svetinja i svuda porazmješta potpuno nestručne prijatelje, kumove, zemljake. Takav Most ne samo da nije bliži HDZ-u nego je puno sličniji SDP-u, samo što mu prijeti opasnost da se s tom strankom sudari u diobi pokvarenosti. Ali za naklonost takva Mosta sigurno će se boriti i HDZ pa bi se tako Petrov opet mogao pojaviti kao mlada za koju će se počerupati Plenković i Milanović. Izabrat će bogatijega ženika koji ponudi više fotelja, a u miraz će donijeti same obmane o svojoj sposobnosti i poštenju odričući ih svakome drugome.

Utorak 9. kolovoza

Gdje su optužnice protiv Nikolića, Vučića i Dačića

Danomice čitamo vijesti o mnoštvu Hrvata optuženih u Srbiji za ratni zločin. Na popisu su najveći heroji Domovinskog rata, politički dužnosnici, visoko rangirani vojni časnici... Osim toga, ne prestaju optužbe zbog Oluje, cijela Hrvatska poistovjećuje se s najozloglašenijim simbolima zločinačkih režima iz Drugog svjetskog rata, ne štedi se nikoga, ocrnjuje se i sama predsjednica države. Čime bi među ostalim Hrvatska mogla uzvratiti? Zemlja koja drži do sebe prekinula bi sve odnose sa Srbijom, osim onih najnužnijih, ali ima nešto što je Hrvatska mogla davno učiniti i bez ove kulminacije mržnje s istoka. Ministar Dačić bio je visoki dužnosnik Miloševićeve Socijalističke stranke koja je stajala iza agresije na Hrvatsku. Predsjednik Nikolić kao pripadnik neprijateljske vojske u Hrvatskoj je sudjelovao u krvavoj agresiji, a u Šešeljevim postrojbama bio je i premijer Vučić. Pa što rade Dinko Cvitan i Mladen Bajić, zašto protiv njih ne podnesu optužnice i raspišu međunarodne tjeralice? Ne rade ništa, kao što nisu radili niti protiv zločinačkog vrha JNA i drugih srpskih ratnih zločinaca koji slobodno šeću Srbijom, Hrvatskom i Republikom Srpskom.

Srijeda 10. kolovoza

Lako je Sanaderu i Mesiću s takvim prijateljima

Prije četiri godine, supruga bivšeg predsjednika Stjepana Mesića, Milka, na prekrasnim zapadnim obroncima Medvednice u Zagrebu kupila je za milijune kuna dva stana i dvije garaže. Mesić je tada objasnio da su mu novac pozajmili prijatelji kojima će ga vratiti kad proda stan u Ilici. Slučaj sam u “Večernjaku” pokrenuo osobno pošto sam dobio jedan anonimni dopis s dokumentima o pothvatu Mesićevih i nisam do danas čuo da je Mesić prodao stan u Ilici, a dosad ga nijedan prijatelj nije optužio zbog duga. Pišem ovo u povodu tvrdnje Ive Sanadera da se njegova obitelj i on provode u Italiji, a kao što je i Mesić kupio stanove, čine to zahvaljujući prijatelju na čijoj jahti uživaju i na kojoj tjedan boravka košta 125.000 eura!!! Pošto je Sanader uhićen, optužen te mu je zaplijenjen velik dio imovine, bilo je žalopojki da će mu obitelj spasti na prosjački štap, što baš nije u skladu s opijanjima s obitelji i tulumarenjem na prijateljevu plovilu o kojima na Instagramu piše jedna od Sanaderovih kćeri. Lako je nekad najmoćnijim ljudima u državi, Mesiću i Sanaderu, kad imaju darežljive prijatelje (nemojte se smijati!), jer takav luksuz sa svojim prihodima ne bi mogli ni sanjati. Razlika je ipak u tome što se “poštenom” Mesiću – ne sudi.

Četvrtak 11. kolovoza

Grmojine riječi metafora totalitarne krvoločnosti

Bilo je u višestranačkoj Hrvatskoj suludih ideja, pa i takvih da se HDZ kao “kriminalna stranka” zabrani, a s druge strane i prijetnji da će se tražiti zabrana djelovanja SDP-a kao nasljednika totalitarne Komunističke partije. Ali je u ludilu s kojim se mrzi politički protivnik najdalje otišao glasnogovornik Mosta Nikola Grmoja koji u intervjuu Globusu o HDZ-u i SDP-u kaže: “Mi želimo da se te stranke promijene ili nestanu. Ako vidimo da se teško mijenjaju, onda bi, kažem, bolje bilo da nestanu”. A kad ih više ne bi bilo, u političkom bi mraku ostao Most kao jedino svjetlo i kao mesija Božo Petrov, jedini sposoban za budućeg premijera. Dobro znamo koji su zloglasni politički pokreti u Hrvatskoj željeli nestanak svojih političkih protivnika, i na tome djelotvorno radili kad im se pružila “povijesna prilika”. Očito je da takvih nauma nije nestalo iz hrvatskog političkog mentaliteta. Riječi Nikole Grmoje, dionika toga mentaliteta, po svjedočenju njegovih prijatelja “vrhunskog destruktivca”, zapravo su metafora jasenovačke i bleiburške krvoločnosti.

Petak 12. kolovoza

Mizerna umišljenost carstva zvanog EU

Zapadni mediji i političari ruskog predsjednika Putina i turskog predsjednika Erdogana nazivlju ruskim carem i turskim sultanom, kako bi izrazili njihovu svemoć, bešćutnost, ambicioznost i antidemokratski karakter njihove vladavine. Koja mizerna umišljenost! I to u jednoj Europskoj uniji koja ima sve negativne osobine cartsva. Ruski carevi i sultani donosili su svojim državama moć, bogatstvo, kulturne i civilizacijske vrijednosti. Zapad je u 20. stoljeću izazvao dva najkrvoločnija rata u povijesti čovječanstva, a u nekim zemljama se i danas, čak i u himnama, slave vremena najokrutnijih smicanja nevinih kraljevskih obitelji, kao što je to bilo u Francuskoj revoluciji. Iste te zapadne zemlje izvezle su i revoluciju u Rusiju gdje je na sličan način ubijena carska obitelj. I Rusi i Turci mogu se puno više podičiti svojim monarhističkim tradicijama nego svojima Zapad, koji je i Starom kontinentu i stotinama milijuna ljudi u Africi i Aziji donio nesaglediva stradanja i patnje, a donosi ih i danas.

>> Orepić: Policija će postupati prema zakonu, a povjesničari neka odrede što je ZDS

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije