Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Summit

I za Josipovića u Srbiji pojačano osiguranje zbog prijetnji Tadiću

josipović
Nel Pavletić/PIXSELL
VL
Autor
Jasmina Popović
13.04.2010.
u 23:30

Stručnjaci: Ne može se jedan predsjednik na susretu čuvati jače, a drugi slabije. Iako Tadiću često prijete, ovaj je put sve shvaćeno vrlo ozbiljno

Treći susret predsjednika Josipovića i njegova srbijanskog kolege Borisa Tadića neće proći u onako ležernom tonu kao prethodna dva u Opatiji i Bruxellesu. Ne zbog pogoršanja odnosa između Hrvatske i Srbije, nego zato što će njihov susret u petak u mađarskom Pečuhu – gdje im je na već tradicionalnom trilateralnom sastanku domaćin mađarski predsjednik Laszlo Solyom – proteći u sjeni prijetnji narkopodzemlja Borisu Tadiću. Iako Tadiću često prijete, ovaj je put sve shvaćeno vrlo ozbiljno, alarmirana je srbijanska javnost, a Vojin Dimitrijević, direktor beogradskog Centra za ljudska prava, rekao je da je "nužno pružiti sigurnost državnicima ne samo zbog iskustva s ubojstvom Zorana Đinđića nego i zato što u cijelom svijetu postoji ogroman broj luđaka koji bi htjeli ubiti predsjednika".

Prilagodba situaciji

Takve pojačane tenzije u Srbiji pred mađarske domaćine vjerojatno stavljaju i poseban zadatak: dizanje razine sigurnosti zaštite za gostujuće predsjednike. Tome će se morati prilagoditi i hrvatski predsjednik Josipović i premda su iz Ureda samo šturo poručili da se "sukladno procjenama nadležnih službi RH kontinuirano procjenjuju i poduzimaju primjerene mjere sigurnosti i zaštite predsjednika države", jasno je da će domaćini odrediti koliku razinu zaštite žele.

– Sve ovisi o domaćinima i oko toga nema pregovora. Ne može jedan predsjednik imati višu, a drugi nižu razinu osiguranja, ne može jedan imati dva tjelohranitelja, a drugi četiri. Radi se o osjetljivim situacijama i kada je u pitanju susret visokog rizika iz bilo kojih razloga, onda pojačanim mjerama zaštite podliježu svi. Kada su antiglobalisti 2002. na Europskom ekonomskom forumu u Salzburgu zaprijetili sigurnosti održavanja skupa, svi su predsjednici, pa tako i predsjednik Mesić, bili pod posebnim mjerama. Iznad kolone su nadlijetali helikopteri, a paralelno s njom su se vozili naoružani specijalci. Ne kažem da će Mađari napraviti isto, ali sigurno je da se, nakon što su objavljene ove prijetnje Tadiću, procjenjuje svaki rizik. Ne treba zaboraviti da Srbija i Hrvatska vrlo tijesno surađuju u borbi protiv organiziranog kriminala te da su vodstva obiju država odlučna da tome stanu na kraj, a to samo po sebi izaziva reakcije kriminalnog podzemlja – kaže Večernjakov sugovornik koji ima iskustva s mjerama osiguranja.

Nakon BiH u Mađarsku

Predsjednik Josipović će u Mađarsku produžiti čim završi dvodnevni posjet BiH, a u petak poslijepodne, nakon sastanka i radnog ručka u Pečuhu, gdje će se razgovarati o zaštiti Dunava, Tadić i Josipović produžit će u Bački Monoštor u Vojvodini, gdje su planirani razgovori s predstavnicima hrvatske nacionalne manjine. Iako su takvi susreti u pravilu ležerni, ovaj će put i taj dio posjeta biti ipak pod dojmom prijetnji srbijanskom predsjedniku. To znači da će i u Srbiji mjere sigurnosti biti pojačane te da će dvojica predsjednika biti posebno pažljivo štićena.

Komentara 32

MA
maxresist
10:30 14.04.2010.

Čovjeku koji bi zabranio slavljenje oluje ,koji utječe na sud da osudi gotovinu,koji podržava dodika i genocidnu tvorbu Rs jednostavno se ne smije lizati guzica što anemično kopile čini.

HA
hakpa
00:11 14.04.2010.

baton - Kretenu!!!

PI
pirgos
08:42 14.04.2010.

Sve bi bilo drugačije da nekoliko ludaka u buvšoj yu nije videlo šumu od drveća. Već bi smo odavno svi bili u EU, zajedno ili odvojeno, i ne bismo lupetali. Svađali bi smo se ko bolje igra fudbal Dinamo, Partizan, Hajduk ili Zvezda.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije