Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prijave u Poreznoj

I na inomirovine mora se plaćati porez, osim ako su iz Njemačke

'28.02.2012., Rijeka - Predzadnji dan poreznih prijava gradjani cekaju red pred zgradom Porezne uprave na Rivi da predaju prijave. Photo: Goran Kovacic/PIXSELL'
'Goran Kovacic/PIXSELL'
27.12.2012.
u 16:57

Razlozi – Neki se nisu namjerno javili, mnogi zato što ne znaju. Inozemne se mirovine od 1. ožujka oporezuju na isti način kao i domaće

Nakon što je u ožujku ove godine uveden porez na mirovine koje su zarađene u inozemstvu, u Poreznu se upravu do ovoga tjedna prijavilo samo 1358 gastarbajtera, koji primaju inozemne mirovine. Porezna je uprava utvrdila da njih 54 nisu obveznici plaćanja poreza, a za 1304 razrezali su porez u skladu s hrvatskim propisima. Inozemne se mirovine od 1. ožujka 2012. oporezuju na isti način kao i domaće, po stopi od 12, 25 i 40 posto nakon što se umirovljeniku priznaju osobni odbici pod istim uvjetima kao i za domaće umirovljenike. Gastarbajteri koji su zaradili mirovine u Njemačkoj jedini su izuzeti od oporezivanja mirovina u Hrvatskoj jer je takav dogovor sastavni dio međudržavnog ugovora dviju zemalja, no tko je radio u Austriji, Italiji, Sloveniji ili nekoj drugoj zemlji “kači” ga nova porezna obaveza.

Nema evidencije

– Broj umirovljenika koji su se prijavili Poreznoj upravi iznimno je mali. Vjerujem da mnogi i ne znaju za tu obavezu, a neki se i namjerno nisu prijavili jer Hrvatska nema točnu evidenciju o inozemnim mirovinama – komentira Lucija Turković-Jarža, porezna savjetnica u RRIF-u. Pretpostavlja se da će tek nakon ulaska u Europsku uniju Hrvatska doći u posjed takvih informacija, jer će razmjenjivati podatke o mirovinskim osiguranicima sa svim državama članicama EU. Hrvatska je dosad potpisala dvadesetak međudržavnih ugovora o socijalnom osiguranju, neki su preuzeti od bivše Jugoslavije, a kod trećih pregovori još traju. Porezna savjetnica ističe da prema tim ugovorima samo njemačke mirovine nisu podložne oporezivanju u Hrvatskoj, ostale jesu pa smatra da su nadležna državna tijela, od porezne uprave do mirovinskog osiguranja, trebala biti aktivnija u informiranju umirovljenika.

– Svatko tko primi inozemnu mirovinu dužan je u roku osam dana obračunati i platiti porez na tu mirovinu. Ako to nisu učinili dosad, obavezni su do kraja veljače 2013. podnijeti godišnju prijavu za utvrđivanje poreza na dohodak za 2012. godinu – ističe Turković-Jarža.

Proći će neko vrijeme

Njemačka je dostavila evidenciju svojih umirovljenika iz Hrvatske, i na njoj se nalazi 82 tisuće Hrvata, koje već treću godinu zaredom pozivaju da reguliraju svoje porezne obaveze prema Njemačkoj. Pretpostavlja se da se broj hrvatskih građana koji su radili u drugim europskim i prekooceanskim državama mjeri desecima tisuća. U Kanadi se, primjerice, plaća mirovinski porez kao i u Njemačkoj, ali međudržavni ugovor s tom zemljom ne oslobađa hrvatske državljane obaveze podnošenja porezne prijave i eventualne nadoplate poreza ovdje i to nakon što im se prizna tamošnja porezna obaveza od 12 tisuća kanadskih dolara.

– Proći će sigurno još neko vrijeme dok se točno ne definiraju obaveze inozemnih umirovljenika i ne uspostavi jasnija kontrola – kaže Tuković-Jarža. Teško je, dodaje, reći da su pogriješili oni koji su se prijavili, jer porezna obaveza postoji, a država će kad-tad doći u posjed svih evidencija.

>>Na temelju popisa dužnika u 2012. naplaćeno više od 202 mil. kuna

Komentara 15

LU
lukas11
17:56 27.12.2012.

gospodo strani penzici ostanite vani vlada vas netreba.

OB
-obrisani-
17:59 27.12.2012.

Predlažem našoj Vladi da humano trajno "uspava" sve umirovljenike. Naime, od njih nikakve koristi - isplaćuju im se mirovine koje su njima premale, a s druge strane državi bi to bila značajna ušteda. Država bi uštedila, mogli bi zaposliti članove obitelji koje još nisu uvalili u neku državnu instituciju, sebi bi mogli povećati plaće.... Osim toga, od umirovljenika nikakva korist - rade gužvu u zdravstvenim ustanovama, javnom prijevozu, na ulici...... Sad je jedini problem kako to lijepo upakirati i prezentirati, pa da čovjek jednostavno poželi da to naprave.....

SJ
svakog jutra oko podne u 18:00
19:06 27.12.2012.

- Hrvati koji su zaradili mirovine vani trebaju otići iz ove doline suza Na karibima možeš za 700€ mjesečno živjeti kao kralj i nikome ne pada na pamet da te oporezuje pustite crvenu bagru da crkne od gladi i dosadad je Hrvatsku financirala iseljena Hrvatska, ali otsad više neće

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije