Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Financijsko opterećenje

HZZO proveo kontrolu osiguranika: Sve češće produljivali bolovanja, pa ih 294 zaključili

19.02.2016., Zagreb - Doznake - obrazac izvjesca o privremenoj nesposobnosti - sprijecenosti za rad.
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/4
19.10.2016.
u 13:00

Po podacima HZZO-a, obavljena je kontrola 886 osiguranika te je zaključeno 294 bolovanja. Najviše bolovanja zatvoreno je u Splitsko-dalmatinskoj županiji (43 posto) i Primorsko-goranskoj županiji (39 posto)

Kontrolori Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) u akciji kontrole bolovanja, koja je trajala od polovice rujna do polovice listopada, obavili su kontrolu u 260 ordinacija obiteljske medicine te zbog neopravdanosti zatvorili 33 posto otvorenih bolovanja.

Po podacima HZZO-a, obavljena je kontrola 886 osiguranika te je zaključeno 294 bolovanja. Najviše bolovanja zatvoreno je u Splitsko-dalmatinskoj županiji (43 posto) i Primorsko-goranskoj županiji (39 posto).

V.d. ravnatelja HZZO-a Fedor Dorčić ističe kako je do pojačanih kontrola došlo zbog ekspanzije bolovanja u zadnje vrijeme, u ukupnom broju i danima trajanja bolovanja, koji su porasli s 39.000 na 46.000 dana.

"To predstavlja iznimno financijsko opterećenje, koje godišnje iznosi između 100 i 150 milijuna kuna, pa je to bio razlog zašto smo krenuli u kontrole", kaže Dorčić. Ističe kako cilj kontrole nije kažnjavanje liječnika koji propisuju bolovanja, iako će za veće propuste biti sankcija, te najavljuje nastavak pojačanih kontrola.

Dorčić smatra da za smanjenje ukupne stope bolovanja treba ubrzati rad Jedinstvenog tijela vještačenja koje donosi ocjene radne sposobnosti u slučaju dijela osoba koje su na bolovanju, jer se na ocjene sada čeka više od godine dana.

>> Dorčić: 'U HZZO-u su zaposlene 72 osobe, većina na određeno vrijeme i to kao zamjena'

Ključne riječi

Komentara 1

CI
cinkvici
16:02 19.10.2016.

Ma jasno, tu je berba grožđa, pa masline, pa...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije