Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Alzheimerova bolest

HZZO na liste uvrstio memantin, lijek protiv simptoma Alzheimera

'unu...............06.07.2005. zagreb.....penzici....umirovljenici po gradu(ilustracija) foto:Marko Prpic'
Marko Prpić/PIXSELL
20.09.2012.
u 15:46

Memantin odgađa fazu terminalne bolesti koja je za bolesnika i za obitelj najteža, a postiže se veća mogućnost kvalitetnijeg života bolesnika u primarnoj zajednici te se odgađa stacionarna skrb

S ciljem kvalitetnijeg liječenja i skrbi za oboljele od Alzheimerove bolesti, a u povodu sutrašnjeg Svjetskog dana borbe protiv Alzheimerove bolesti, HZZO je na svoje liste lijekova prije dva dana po prvi put uvrstio lijek memantin za liječenje oboljelih koji se primjenjuje u zaustavljanju simptoma i znakova bolesti.

>> Jedna pilula liječit će Alzheimera, Parkinsonovu bolest i MS

Kako objašnjavaju u HZZO-u, memantin odgađa fazu terminalne bolesti koja je za bolesnika i za obitelj najteža, a postiže se veća mogućnost kvalitetnijeg života bolesnika u primarnoj zajednici te se odgađa stacionarna skrb. Uvođenjem terapije ovim lijekom postiže se manja potrošnja ostalih resursa u zdravstvu, kao što je kućna njega, fizikalna terapija, a utječe i na smanjenje potrošnje drugih vidova zdravstvene zaštite.

Za specijalističko-konzilijarno i stacionarno liječenje oboljelih od Alzheimerove bolesti HZZO je u 2011. godini izdvojio 2,099.982 kuna, a u prvih šest mjeseci u 2012. godini 1,083.465 kuna. U prošloj je godini trošak za kućnu njegu oboljelih od Alzheimerove bolesti iznosio 600.215 kuna, dok je u prvih 6 mjeseci ove godine za taj trošak izdvojeno 248.491 kunu.

Ključne riječi

Komentara 1

MI
minkili
07:45 22.02.2017.

Bijedna država sa još bijednijim HZZO-om i na ovaj način se uputila u pljačku starijih osoba. Doplata za lijek iznosi 100 kn i nešto sitnih lipa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije