Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prigovori

HVIDRA Črnomerec: Objavite registar agresora i ratnih profitera

\'07.04.2010., Zagreb - Ilustracija za objavljivanje Registra branitelja na internetu. Photo: Boris Scitar/PIXSELL\'
Boris Ščitar/PIXSELL
16.12.2012.
u 11:35

Trebali su najprije razvrstati registar u tri kategorije i pokloniti braniteljima registar lažnih branitelja, tvrde

Uoči skore obajve registar branitelja priopćenjem za javnost oglasio se i Renato Šelj iz HVIDRA-e Črnomerec. Iako objavu pozdravlja, smatra da Ministarstvo branitelja nije napravilo pravu stvar, a koju su oni predlagali, tj. da se prije objave registar razvrsta u tri kategorije: dragovoljac iz Domovinskog rata - osoba koja se na poziv savjesti uključila u, stvaranje i obranu RH, branitelj iz Domovinskog rata - mobilizirani ili na druge načine aktivirani pripadnici vojske, policije, civilne zaštite i dr. te sudionik Domovinskog rata - sve ostale osobe obuhvaćene Zakonom.

- Takvo razvrstavanje koje bi predstavljalo svojevrsnu reviziju, jasno bi dalo do znanja kome nije mjesto u registru. To razvidno nikome nije u interesu pa će najavljena objava postati sama sebi svrha, dok će rješavanje očitih nepravilnosti biti prepušteno stihiji. To ne možemo prihvatiti i sa takvim se načinom objave koji će prouzročiti nova nezadovoljstva, a sigurno nosi i određene opasnosti, ne slažemo. Osobe na koje se kao „lažne“ aludira, imaju „sređenu“ dokumentaciju o sudjelovanju u Domovinskom ratu, vjerojatno bolje i ažurnije od pravih branitelja, pa se može pretpostaviti i to gdje treba tražiti krivce za takvo stanje. Ima više tvornica koje su proizvodile „branitelje“, a najveća od njih je politika, tvrdi Šelj. 

Smatraju da je Ministarstvo branitelja imalo dovoljno vremena provesti sve radnje koje bi za rezultat imale otkrivanje „kukolja u žitu“ te objaviti registar lažnih branitelja kao“ božićni poklon“ prije svega pravim braniteljima, a nakon toga i javnosti.

- Zahtijevamo također i objavu registara koji bi hrvatskoj javnosti svakako trebali biti mnogo važniji i zanimljiviji , kao na primjer Registar agresora na RH, ratnih profitera, dezertera ili onaj korisnika povlastica slijedom sudjelovanja u NOB-u, poručuje. 

 

 

Komentara 5

KL
klokan13
12:48 16.12.2012.

Slažem se sa zahtjevom navedene HVIDRE, jer kao dragovoljac smatram (ali ne obezvrjeđujem) da smo svi u istom rangu. Dok smo mi u vrijeme SFRJ reskirali živote neznajući rezultat svega, a mogli smo završiti na nekom Golom otoku da nijee stvorena neovisna Hrvatska, neki su špekulirali i čekali sigurnije vrijeme. Uvažavam da oni koji su 1991. bili maloljetni ne spadaju u tu grupu. Općenito prema dragovoljcima je napravljena strahovita nepravda stavljajući nas u grupu onih koji su npr. za Oluju mobilizirani, bili 5 dana u ratu i danas neki imaju veće zasluge od nas koji smo se sami naoružavali, oblačili, organizirali ....

AA
aabbcc
16:06 16.12.2012.

. EU vam prizna 200 000, jer RH ni pomocu filmskih trikova ne moze mobilisati vise od 200 000 sposobnih za rat...

3S
3000 sa zaprekama
16:08 16.12.2012.

Ovo je prvi pravi prijedlog objave registra branitelja ali i onih drugih. Za ovo se od prvog mog javljanja za ovakav način zalažem. Interesantno je kakve sam kritike dobio (naravno bilo je više pohvala od nekih "branitelja"). Ne poznam ljude sa portala, ali mobilizirani branitelji i njihova naknadna pamet kao domoljublja mi je uvijek bila upitna (čast izuzetcima). Pa te 1991. svi smo bili domoljubi jer smo se borili za goli život (barem mi u Slavoniji). Svi mi, koji smo svjedoci 1991. znamo da su dragovoljci bili HOS-ovci, pripadnici MUP-a koji su skinuli zvijezdu i stavili naš sveti grb i koji su kasnije prešli (većina) u ZNG ili su odmah pošli u ZNG-e. Znam da jedino HOS-ovci nisu ni željeli dobivati plaću (poneki) dok su ovi ostali bili plaćeni i vodio im se benificirani radni staž (iako strahote rata nijedna plaća i benificirani radni staž ne mogu nadomjestiti ako su bili u direktnoj borbi).

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije