Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reorganizacija

HV će imati bojnu od 500 vojnika za ratovanje u svijetu

hrvatska vojska,požeška vojarna,vojnici (1)
Dušan Mirković/PIXSELL
29.07.2013.
u 16:41

Više se ne radi o poslovima obuke lokalaca – u akciju će se slati jedinice opremljene oklopnim vozilima s teškim naoružanjem.

U idućih sedam godina MORH predviđa nastavak \"sušnih\" vremena za Oružane snage Republike Hrvatske. Prema Strateškom pregledu obrane (SPO), dokumentu koji je na prošloj sjednici prihvatila vlada, idućih godina oružane snage bit će još smanjene, na 15.000 djelatnih vojnih osoba. Toliko profesionalnih vojnika Hrvatska ima i sada, no oko 3000 ljudi otići će iz tzv. vojne administracije. Broj zaposlenika u samom ministarstvu neće biti veći od 700 (sada 1300), a u Glavnom stožeru radit će najviše 320 zaposlenika.

RH će se riješiti nekih borbenih sustava i postrojbi, a zadržat će se sposobnost za zračni i pomorski nadzor. Planira se da se 50 posto novca troši na plaće (sada više od 60 posto), 30 posto proračuna na održavanje a 20 posto na opremanje i modernizaciju (nabavu oružja). U Hrvatskoj kopnenoj vojsci bit će mjesta za dvije gardijske brigade (oklopno-mehanizirana i motorizirana).

Upravo u tom dijelu SPO-a navodi se konkretnije razrađena novost; \"RH će u neku operaciju potpore miru moći uputiti snage veličine borbene skupine temeljene na mehaniziranoj bojni, na rotacijskoj osnovi\", piše u dokumentu. Kopnene snage će tu sposobnost steći do 2018.

Velika promjena

To je velika promjena, jer ambicija je države formiranje \"borbene skupine\". Mi smo i do sada slali na stotine vojnika u razne misije širom svijeta, i sada se u Afganistanu nalazi njih oko 250, no to nije \"borbena skupina\". Više se ne radi o savjetničkim poslovima ili poslovima obuke lokalaca, nego o sastavljanju borbene jedinice. Dovoljno snažne, pokretljive i naoružane, pripravne za borbeno djelovanje. U MORH-u, ministar Kotromanović potvrđuje da je riječ o formiranju mehanizirane bojne, znači jedinice do 500 vojnika. Bit će opremljena oklopnim vozilima (BOV), dakle Patriama proizvedenim u Đuri Đakoviću, a koje se ubrzano naoružavaju i opremaju (strojnice 12,7 mm, topovi 30 m, te protuoklopne rakete). Riječ je, zapravo, o mehaniziranom bataljunu koji će biti spreman za borbene operacije u svijetu. Hrvatska će, dakle, u sklopu euroatlantskih integracija, ubuduće davati i svoju borbenu jedinicu obučenu i opremljenu za ratna djelovanja. To odgovara planu da 50 posto naših profesionalaca iz Hrvatske kopnene vojske bude obučeno za operacije u svijetu, a da 10-tak posto naših vojnika uvijek može biti raspoređeno izvan naših granica.

No, neće samo kopnena vojska dati obol operacijama u svijetu. Računa se još i na transportne helikoptere našeg HRZ-a, temelj avijacije su helikopterske snage, četiri do osam helikoptera bit će uvijek spremno za međunarodne operacije. To je i jedini segment u kojemu se najavljuje da će se nabaviti više novih helikoptera. Računa se i na \"ujednačavanje\" tipova helikoptera. Treba vidjeti hoće li idućih godina to značiti da će HRZ polako prelaziti na zapadne tipove helikoptera. Dva transportna zrakoplova, Antonov 32 bit će \"ukinuta\", dakle prodana, a do 2020. HRZ neće tražiti novi tip transportnog aviona. U međuvremenu, obuka padobranaca bit će riješena novim, manjim zrakoplovom. Smanjit će se i broj školskih zrakoplova Pilatus, PC-9 (sada 20 komada). Moćni radari FPS-117 bit će potpuno integrirani u sustav NATO-a.

Računa se da će u RH opstati samo četiri-pet vojarni (kriterij je da mogu primiti više od 2000 vojnika i osoblja), a zadržat će se i dva poligona, kraj Slunja i u Gašincima. HRM će zadržati dvije pomorske baze, a naći će se rješenje i za privezište na jugu Jadrana. HRZ-u ostaju dvije zračne baze.

Flotila od pet brodova

Sudeći po tekstu SPO-a, neće se remontirati starija oklopna vozila (M-80), a nije jasno hoće li na remont barem jedna satnija tenkova M-84 ili će se i od njih odustati. U ugovornoj pričuvi bit će 1000 vojnika i 20.000 u tzv. nerazvrstanoj pričuvi, za koje će se čuvati oprema i naoružanje. Premda je bilo planirano obučavanje 2000 dobrovoljnih ročnika godišnje, zbog štednje sada obuku prolazi njih samo 800.

Obalna straža imat će prioritet u opremanju novim plovilima u odnosu na flotilu borbenih brodova. To znači da će se do 2018. izgraditi flotila od pet ophodnih 40-metarskih brodova Obalne straže, a HRM-u ostaju stare topovnjače, od kojih su samo dvije, nabavljene u Finskoj, klase Helsinki operabilne. No, stoji u SPO-u \"postojeće protubrodske rakete RBS-15 bit će otpisane zbog dugotrajnog neodržavanja i nepouzdanosti te će se razmotriti mogućnost nabave zamjenskog raketnog sustava\".

MiG-ovi do 2019.

Sposobnost nadzora i zaštite zračnog prostora osigurat će se borbenim avionima MiG-21. Produljenjem resursa omogućit će se zadržavanje borbenog aviona MiG-21 u operativnoj uporabi do 2019. \"Produljenje životnog vijeka MiG-21 je privremeno rješenje do konačne odluke o zaštiti zračnog prostora RH. U procesu donošenja odluke o dugoročnom obliku zaštite zračnog prostora razmotrit će se inicijativa kojom bi se zaštita hrvatskoga zračnog prostora osigurala na načelima suradnje, dijeljenja resursa i sposobnosti sa zemljama u regiji\". Drugim riječima, nabava novih zrakoplova moguća je u zajedništvu s nekom zemljom NATO-a.

>>Iz MORH-a do 2016. mora otići 3000 službenika i vojnika

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije