Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
reakcija sindikata

HUS: Preporuke MMF-a licemjerne i nedopustive

'22.08.2012., Sibenik - Ozren Matijasevic, predsjednik HUS-a, na konferenciji za novinare o Milanovicevom neutemeljenom optimizmu.  Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL'
Duško Marušić/Pixsell
04.10.2012.
u 10:08

Naznake iz preporuka misije MMF-a Vladi RH za rješavanje nagomilanih gospodarskih problema su puštanje duha neoliberalne nemani iz boce kako bi mogla nastaviti harati po Hrvatskoj, smatra Matijašević

Naznake iz preporuka misije MMF-a Vladi RH za rješavanje nagomilanih gospodarskih problema su puštanje duha neoliberalne nemani iz boce kako bi mogla nastaviti harati po Hrvatskoj. Mišljenje je to Ozrena Matijaševića, predsjednika Hrvatske udruge sindikata, a koje je reakcija na preporuke MMF-a.

– Vrhunac neukusa i cinizma je preporučivati povećanje uvjeta za odlazak u punu mirovinu u zemlji u kojoj je na Zavodu za zapošljavanje više od četvrtina nezaposlenih mladih iz dobne skupine do 34 godine, što znači da je pravilo završetkom školovanja završavati na Zavodu za zapošljavanje i nalaziti se u brojnoj skupini isključenih i suvišnih ljudi – smatraju u HUS-u.

Matijašević navodi da je podizanje stope PDV-a na određene proizvode u maloprodaji umjesto dopuštenih pet posto na veću stopu krajnje licemjerno i nepravedno u zemlji u kojoj natprosječan rast cijena bilježi segment prehrane, a naročito meso i povrće, te zemlji u kojoj je u potrošačkoj košarici udio na prehranu dvostruko veći nego u zemljama EU.

– I pticama na grani jasno je da proračunski rezovi koji su se proveli sami za sebe nisu i ne mogu biti uspjeh, a pogotovo ne kad generiraju negativne trendove u gospodarstvu o čemu svakodnevno svjedočimo – kaže Matijašević. Zbog toga poziva Vladu da "ove štetne i protivno interesima građana preporuke MMF-a ne posluša i krene u žurno stvaranje uvjeta za normalno poslovanje.

>> MMF traži: U mirovinu sa 67, više otkaza, PDV na kruh 10 posto

Ključne riječi

Komentara 8

Avatar messerschmidt
messerschmidt
10:27 04.10.2012.

Pa naravno da bih što kasnije u penziju. Kad me skrešu sa sadašnjih 4,5 na 1,5 onda se mogu jedino objesiti.

ST
stefj
10:28 04.10.2012.

Eh Matijašević, negativne trendove u gospodarstvu nisu generirali proračunski rezovi (koji još nisu niti nastupili), nego povečano porezno opterećenje. Bar bi ovaj lik toga morao biti svjetan, jer bi, kakti, morao zastupati realan sektor... No očito se negativno djelovanje poreza ne smije spominjati u medijima, te se na sve načine mora opravdavati rastrošnost ove države, te samim time i enormno porezno opterećenje...

M3
Miške 3
10:21 04.10.2012.

Nemojte tako glasno gosp.Matijašević. Ovi iz MMF vas se jako boje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije