Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
18. kongres KP Kine

Hu Jintao: Korupcija bi mogla srušiti partiju i cijelu državu!

'Chinese President Hu Jintao delivers a speech during the opening ceremony of the 18th National Congress of the Communist Party of China at the Great Hall of the People in Beijing November 8, 2012. Ch
Foto: Reuters/Pixsell
1/4
08.11.2012.
u 20:50

Smjernice na odlasku: Govor kineskog predsjednika smatra se svojevrsnim javnim uputama garnituri koja dolazi na čelo partije i države.

– Korupcija bi mogla biti kobna, mogla bi srušiti i partiju i državu – rekao je Hu Jintao, kineski predsjednik i glavni tajnik Komunističke partije, u svom govoru kojim je otvorio 18. kongres KP Kine, ali s kojim se i počeo opraštati od najviše pozicije u zemlji na kojoj je bio proteklih deset godina.

U svom obraćanju pročitanom pred 2270 izaslanika izrekao je niz zadataka koji stoje pred novim vodstvom, pozvao je na demokratizaciju Kine, u okviru jednostranačkog sistema, ali i pozvao na izgradnju zemlje kao pomorske sile.

– U ovome trenutku bitno je da ojačamo mornaricu i zavladamo morem – ustvrdio je Hu Jintao u trenutku dok se boja na njihovu prvom nosaču zrakoplova porinutom prije mjesec dana nije ni slegnula, te u trenutku dok se Peking žestoko spori s Japanom oko grupe otoka između dvije zemlje.

Govor koji se analizira

Za razliku od zapadnih političara, kineski vlastodršci, a pogotovo Hu Jintao, ne istupaju u javnosti često. Upravo zbog toga njegovi se govori pomno analiziraju i uzimaju kao smjernicu rada u sljedećem razdoblju. U prilog toj tvrdnji ide i podatak da je njegov govor s kongresa KP Kine iz 2007. doživio do sada 50 tiskanih izdanja, te da je pomno analiziran u svakoj tvornici, svakom gradu i selu Kine, da je s velikom pažnjom seciran u svakom, pa i najmanjem seoskom ogranku komunističke partije. Iako je Hu Jintao na odlasku, za razliku od 2007. kada je bio na vrhuncu vlasti i sredini mandata, njegov govor doživjet će potpuno istu sudbinu.

Riječ je o svojevrsnoj rekapitulaciji učinjenog u proteklih pet godina, ali i o isticanju gorućih pitanja, problema i negativnosti koje bi trebale biti riješene u sljedećem petogodišnjem razdoblju. Pod sjenom skandala s Bo Xilaijem, donedavnim članom politbiroa koji je zbog niza optužbi uhićen prije nekoliko mjeseci, korupcija unutar kineske elite postala je jedno od najosjetljivijih pitanja kojima će se posvetiti velika pažnja, pogotovo imajući na umu kako je nedavno otkriveno da se osobno bogatstvo kineskog premijera Wen Jiabaoa, koji će uskoro također biti zamijenjen, procjenjuje na 2 milijarde dolara. Budući predsjednik Xi Jinping znatno je pak \"siromašniji\". Bogatstvo njegove obitelji otkriveno je prije nekoliko dana, a procjenjuje se na 300 milijuna dolara.

Mjere sigurnosti

Kongres koji je počeo u Velikoj dvorani naroda na trgu Tienanmen, i koji je zasigurno najznačajniji politički događaj Kine u ovom desetljeću, popraćen je gotovo neviđenim mjerama sigurnosti. Iz Pekinga je privremeno izbačen niz disidenata, pripadnika kineskih nacionalnih manjima, aktivista za ljudska prava, ali i nepoćudnih pisaca, glazbenika ili umjetnika... Iz prodaje su privremeno povučene ping-pong loptice i šiljila za olovke kako bi se spriječilo pisanje parola, zabranjena je prodaja dječjih helikoptera i zrakoplova na daljinsko upravljanje, taksisti su morali skinuti ručice za otvaranje prozora kako putnici kroz njih ne bi bacali letke...

Koliko god se činilo pretjerano osiguranje stranačkog kongresa, treba znati da je riječ o stvarnom centru moći Kine jer će na njemu biti proglašeni budući predsjednik i premijer koji će položaj preuzeti u ožujku 2013.

>>Jedan je svjetski moćnik izabran. Drugoga, Jinpinga, biraju uskoro

Ključne riječi

Komentara 7

IR
irani.
07:01 09.11.2012.

Opcenito se smatra kako je posljednjih desetak godina bilo izgubljeno vrijema za liberalizaciju i demokratizaciju u Kini. Partija sve vise stisce umjesto da ponudi nesto novo. Koliko je parija u nedoumici i polako u panici, vidi se po mjerama u u Bejingu gdje je, izmadju ostaloga, taksistima naredjeno da uklone rucice za otvaranje prozora na straznjim sjedalima kako bi se onemogucilo eventualno razbacivanje letaka "nepocudnog" sadrzaja.. Staru gardu promjene plase, ali su itekako svjesni da nesto moraju ponuditi sve glasnijoj i ekonomski utjecajnijjoj rastucoj srednjoj klasi, pogotovo u velikim gradovima.

Avatar Vrijeme
Vrijeme
07:27 09.11.2012.

Ne das bi je mogla srusiti, nego ce je i srusiti jer ste svi postali milijarderi.

ME
merdevina
21:13 08.11.2012.

Eto kinezima prilike da ogroman aparat za špijuniranje građana iskoriste u pozitivne svrhe - iskorjenjivanje korupcije! Da je to zaista "rak društva" najbolje vidimo mi u hrvatskoj!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije