Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRAVNA ZAVRZLAMA

Htio se braniti šutnjom, dobio drugog odvjetnika pa priznao djela

'sudnica, sudacki cekic'
''
15.11.2011.
u 15:23

Kako je Cerinski svojim priznanjem kaznenog djela na policiji prokazao i suoptuženike, branitelje je zanimalo pod kojim je okolnostima on te iskaze dao

Kako policija dolazi do priznanja kaznenog djela, pitanje je koje počesto problematiziraju obrane okrivljenika tijekom sudskih postupaka. Izuzetak od toga, moglo bi se reći sad već pravila, nije bio ni nastavak suđenja Zdenku Cerinskom, Damiru Trajbaru, Damiru Budiću, Tomislavu Jurlini i Dariju Poslonu, kojima se na zagrebačkom Županijskom sudu sudi zbog razbojstva.

Cerinski, koji je uhićen 29. prosinca 2010., priznao je da je 20. prosinca lani sudjelovao u razbojstvu na benzinskoj postaji Petrola u Škorpikovoj te da je dva dana poslije tijekom razbojstva u Štedno-kreditnoj zadruzi Legor pucao po poslovnici u Ulici Stjepana Draganića. Kako je Cerinski svojim priznanjem djela na policiji prokazao i suoptuženike, branitelje je zanimalo pod kojim je okolnostima on te iskaze dao. Uz to, na posljednjem ročištu ostalo je nejasno kojeg je odvjetnika Cerinski zvao da nazoči ispitivanju na policiji, pa su po nalogu Vrhovnog suda, koji je u međuvremenu razmatrao slučaj, ispitani odvjetnica Mihaela Vilus i policajac Robert Grabušić.

– Cerinski me nazvao nakon uhićenja. Došla sam u sjedište policije i dogovorili smo se da se brani šutnjom. S obzirom na taj dogovor, Grabušić mi je rekao da ne treba sastavljati zapisnik. Kazao mi je da ne moram ostavljati ni punomoć za zastupanje. Cerinskog više nisam uspjela kontaktirati, a kada sam s kolegom iz ureda ponovno došla u sjedište policije, nisu nas pustili dalje od ulaza uz obrazloženje da Cerinski već ima branitelja – posvjedočila je M. Vilus.

Policajac Grabušić iskazivao je pak da su Cerinskog uhitili jer su ga prepoznali po snimci nadzorne kamere. Prvo je u svom iskazu tvrdio da se ne sjeća odvjetnice, no na kraju je se ipak prisjetio te kazao da je dolazila kod Cerinskog.

– No nije imala punomoć za zastupanje. Uz to događa se da uhićena osoba ne želi iznijeti obranu kad je nazočan izabrani branitelj. Ako se pak naknadno odluči za iznošenje obrane, mi možemo pozvati nekog s liste odvjetnika po službenoj dužnosti – kazao je policajac. Čuvši svjedoke, odnosno način na koji se došlo do priznanja, obrana je zatražila da se iskaz Cerinskog izdvoji iz spisa pa će o svemu odlučivati Vrhovni sud.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije