Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZALAGANJE ZA POVEĆANJE MIROVINA

HSU: Ucjena s jednokratnim dvoznamenkastim povećanjem mirovina pucanj u prazno

Split: Natpisi ustanova i objekata
Ivo Cagalj/PIXSELL
12.07.2023.
u 11:48

Naglašavaju kako je primarni cilj HSU-a ispravljanje nepravdi u mirovinskom sustavu te se zalažu da se "usklađivanje mirovina i dodaci isplaćuju svim umirovljenicima u jednakom iznosu"

Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) zalaže se za povećanje mirovina od 10 posto u četverogodišnjem ciklusu u odnosu na plaće, a zahtjeve za jednokratnim dvoznamenkastim povećanjem mirovina smatra "pucnjem u prazno", priopćeno je u srijedu iz HSU-a. Iz HSU-a ističu da provode odgovornu politiku u prvom redu prema umirovljenicima i osobama starije životne dobi i zato je predmet njihova interesa i gospodarska politika, porezna reforma, socijalna skrb i demografska obnova.

Nažalost, dodaju,  posljednjih godina se suočavamo s nedostatkom kvalitetne radne snage i posežemo za mjerom korištenja stranih radnika. No dugoročno taj proces nema pozitivnih efekata, a osobito ne na punjenje mirovinskih fondova iz kojih se financiraju mirovine, napominju iz HSU-a. Također ističu kako je "neshvatljivo ucjenjivanje i inzistiranje pojedinih interesnih skupina, na jednokratnoj mjeri povećanja mirovina u dvoznamenkastim iznosima". Ocjenjuju da je riječ o politikantstvu, političkom avanturizmu i osobnim ambicijama.

Naglašavaju kako je primarni cilj HSU-a ispravljanje nepravdi u mirovinskom sustavu te se zalažu da se "usklađivanje mirovina i dodaci isplaćuju svim umirovljenicima u jednakom iznosu". Naravno kako se i mi zalažemo za povećanje mirovina i to u odnosu na plaće! Ali za 10-tno povećanje u četverogodišnjem ciklusu što znači kako bi za 4 godine mirovina bila na 50 posto , a u daljem periodu težimo da to bude 75 u odnosu na prosječnu plaću, kažu iz HSU-a.

"Smatramo kako je to realno i provedivo, a sve je ostalo pucanj u prazno" i "iskorištavanje teške situacije pojedinih skupina umirovljenika koje bi politički liliputanci ili pojedinci bez skrupula najradije natjerali na paljenje kontejnera i guma te bacanje kamenja na policiju", dodaje se u priopćenju. Ocjenjuju da sudionici ovakvog načina političkog djelovanja zaobilaze institucije sustava i preskaču demokratski način provođenja zakona i utjecaja na održivost društva.

"Moramo spomenuti još jedan način ulaženja u medijski prostor ovih bukača koji su opsjednuti javnim nastupima. Pri tome mislimo na u posljednje vrijeme učestalih pisanja pamfleta i šarlatanskih priopćenja od kojih se mi kao ozbiljna stranka moramo ograđivati, a bez ikakvih drugih atributa političkog rada", naveo je u priopćenju glasnogovornik HSU-a Žarko Delač.

VEZANI ČLANCI:

VIDEO: Nevrijeme u Sopotu polomilo stablo: 'Vatrogasci su brzo došli, kapa dolje za njih'

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije