Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
teška jesen

HSS traži smanjenje PDV-a na hranu na 10 posto

pdv hss
29.08.2012.
u 13:38

Hrvatska uz Mađarsku ima najviši PDV u Europi, a sve zemlje članice Europske unije imaju uvedenu nižu stopu PDV-a na prehrambene proizvode koja se kreće od sedam do devet posto

HSS ove subote, 1. rujna u 10 sati, diljem Hrvatske kreće u akciju prikupljanja potpisa za zahtjev Vladi da smanji PDV na hranu na 10%. Također upućuju poziv svim udrugama i sindikatima koji su također pozivali na ovaj potez da im se priključe svojim potpisima. S obzirom na to da Vlada dosad nije reagirala na ovaj stranački zahtjev, nadamo se da će reagirati na potpise građana, rekao je predsjednik HSS-a Branko Hrg te dodao kako Hrvati u svojoj državi ne mogu biti gladni.

Ravnatelj HSS-ova ravnateljstva za gospodarsku politiku, poduzetništvo i financije Damir Novotny upozorio je da je porezna potrošnja u Hrvatskoj jedna od najvećih u Europi te kako Vladina ekonomska politika ide u krivom smjeru. Hrvatska uz Mađarsku ima najviši PDV u Europi, a sve zemlje članice Europske unije imaju uvedenu nižu stopu PDV-a na prehrambene proizvode koja se kreće od sedam do devet posto.

– Uvođenjem snižene stope PDV-a prije ulaska u EU ostvario bi se učinak snižavanja cijena domaćih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, uskladio s cijenama iz okruženja te bi se povećala potražnja za domaćim proizvodima. Istina je da bi snižavanje stope PDV-a u prvoj godini primjene imalo negativan utjecaj na proračun, no nakon te godine povećana potrošnja i domaća potražnja bi povećala apsolutne iznose primitaka u državni proračun, pa bi se taj negativni učinak u kasnijim godinama eliminirao – objasnio je Novotny.

S obzirom na tešku jesen koja se najavljuje, izvjesno je da bi građani mogli biti prisiljeni u kupnju odlaziti u susjedne zemlje, što će samo smanjiti domaću potrošnju i dovesti do novih problema.

Ključne riječi

Komentara 9

PO
pojedinac
13:52 29.08.2012.

ti isti iz Hss-a su bili članovi te iste stranke i prije,pa zašt tada nisu tražili smanjenje pdv-a. Bojali se valjda nečeg a sad se ne boje dok ne dojdu na vlast. A onda pdv na 30%. Kak be see reklo-trla baba lan da joj projde dan

SU
suncobran
15:45 29.08.2012.

"nadamo se da če reagirati na potpise građana,rekao je Branko Hrg te dodao kako Hrvati u svojoj državi ne mogu biti gladni." Da tnije tragično bilo bi tužno sječamo se tvojih pokretanja potpisa o zaustavljanju gradnje autoceste i one ljudee koje si poslao po selima od kuče do kuče po potpise ali pojedine se kuče izostavljalo jasno nam je da ti potpisi trebaju za lokalne izbore jer nedugo si objavio da se ipak nešto radi a dok se radi dotle čemo šutjeti e pa moj Branko radilo se stalno koliko para toloko i muzike a ti koliko se brineš da ja nebudem gladan u svojoj državi to je floskula i bajka za djecu predškolskog odgoja mi te več znamo kako se o kome brineš uostalom dok budem gladan doči ču k tebi po sto kuna ionako ti plata sigurno 19,000 kuna

Avatar Uzdanica
Uzdanica
13:45 29.08.2012.

današnjim hss -ovcima trebA zabraniti korištenje časnog imena stranke stjepana radića

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije