Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Što stranke misle o ‘premijerki Kosor i potpredsjedniku Milanoviću’

HSS i HNS protiv, u HDZ-u i SDP-u velika koalicija nije neprihvatljiva

dražen budiša
Antonio Bronić/Pixsell
VL
Autor
Nikola Sever Šeni
01.01.2010.
u 20:00

Hrvatskoj treba konsenzus, ali ne mehanički. Treba nam dogovor o tome što i kako treba napraviti, kaže Milorad Pupovac (SDSS)

Svaka stranka u Hrvatskoj ima svoj stav o ideji Dražena Budiše o velikoj koaliciji na čelu s HDZ-om i SDP-om, no nitko tu ideju ne podržava bez zadrške. Doduše, i u HDZ-u i u SDP-u neslužbeno se može čuti da ništa nije isključeno, ali službene izjave o Budišinoj ideji – nema.

Šteti svima?
U SDP-u, primjerice, o ideji velike koalicije razmišlja se otkako je Ivo Sanader otišao iz politike, a u HDZ-u takav je scenarij rezerviran za situaciju krajnje krize. Pogotovo zato što bi se time nedvojbeno oslabile kritike aktualne oporbe o “nesposobnoj i korumpiranoj vlasti”.

Država nije ugrožena pa nema potrebe za velikim udruživanje, kaže predsjednik HSS-a Josip Friščić te zaključuje kako nema dobre vlasti bez dobre oporbe. Sličan je i stav predsjednika Hrvatske narodne stranke Radimira Čačića:

– Ta je ideja daleko izvan političke stvarnosti. Mi ćemo do kraja mandata imati neučinkovitu i korumpiranu vlast bez ikakvih pomaka nabolje. Svaka vrsta miksa, pa i ovako velikoga, slabi i jedne i druge, a to nitko ne želi.Milorad Pupovac iz SDSS-a kaže kako bi na veliku koaliciju pristao samo kada bi ona bila programska, a ne mehanička.

– Hrvatskoj treba neka vrsta konsenzusa o važnim pitanjima, ali on ne može biti posljedica raspoređivanja na pojedine pozicije. On mora biti rezultat svijesti o tome što treba napraviti – kaže Pupovac.

Bez promjena i u politici u kadrovima za Pupovca nije prihvatljiva ni aktualna koalicija.

– I sam ću predložiti konture nove ekonomske, razvojne, socijalne, mirovinske i vanjske politike. U nizu toga mi nemamo politiku, ili je ona nestala ili se štetno odvija po inerciji – objašnjava Pupovac.

Predsjednički kandidati Milan Bandić i Ivo Josipović o Budišinoj ideji velike koalicije nisu se željeli izjašnjavati jer su oni iznad stranačkih politika.

Neizbježne promjene
Bez obzira na to hoće li se Vlada održati u sadašnjim gabaritima ili će se među vladajuće uvući i neke nove stranke, do proljeća Vladu očekuje veliko pospremanje i smjena kadrova.

Kako većina HDZ-ovih koalicijskih partnera neće pristati na minimalne kozmetičke izmjene u Banskim dvorima, očekivati je da bi do proljeća premijerka mogla napraviti i prve izmjene u kabinetu koje ne bi bile direktna posljedica afera. Partneri će s idejama pričekati do sastanka s premijerkom, koji se očekuje nakon izbora predsjednika. S novim sastavom Vlade paralelno će ići i nova politika.

Koalicijski se sporazum potpisan nakon parlamentarnih izbora ne provodi pa dio partnera zagovara da se, uz nove kadrove, naprave i novi ciljevi Vlade.

Komentara 21

LU
lux020
00:03 02.01.2010.

Budiša nikako da se odljepi od komunista.Pa nasukali su ga više puta u životu i opet im vjeruje.Čudno je nešto u tom čovjeku.

Avatar žič
žič
08:55 02.01.2010.

stari spletkaroš opet kuha,,čuspazt,,bolje da i dalje peče palačinke,svojevremeno je sjeb... hsls,pak bu ih rasturil..

NE
neni
20:21 01.01.2010.

Kakve su ovo opet nebuloze, koja koalicija. Već sam jedanput napisala da su HDZ i SDP ista stvar nitko od njih nije ni llijevo ni desno, kao što ni ove minorne stranke HNS i HSS nisu nikakva oporba i normalno je da su u panici jer tek onda nebi ništa značile/čitaj njihove vođe nebi ništa značile/ Najbolje bi bilo da Bandić dođe na vlast, pa da nastane još veće raslojavanje unutar vodećih stranaka, pa onda možda nešto bolje ispliva na površinu, a ova vodstva u svim strankama da odu u povijest.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije