Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
siva ekonomija

HSS: Fiskalne blagajne uništit će obrtnike i male poduzetnike

'SPECIJAL OBZOR 27.06.2012., Zagreb - Branko Hrg, predsjednik Hrvatske seljacke stranke. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL '
'Davor Puklavec/PIXSELL'
13.09.2012.
u 14:04

HSS-ovci Vladi predlažu da za kontrolu poslovanja iskoriste zaposlene u državnim uredima

Uvođenje fiskalnih blagajni za obrtnike i male poduzetnike bit će još jedan udar na malog čovjeka, poručili su iz HSS-a iz kojeg pozivaju Vladu i resorne ministre da još jednom preispitaju ideju o uvođenju tih blagajni jer vjeruju da će zbog njih velik broj obrtnika morati zatvoriti svoje obrte.

>> Odsad samo uz račun: Dolaze fiskalne blagajne!

– Smatramo da to neće donijeti posebne pozitivne učinke osim što će neka strana kompanija imati profit od prodaje sustava fiskalnih blagajni. Ako Vlada stvarno ima želju suzbiti sivu ekonomiju, predlažemo da za kontrolu poslovanja iskoristi zaposlene u državnim uredima kojih diljem Hrvatske ima znatan broj, a često nemaju nekih konkretnih poslova – predlaže predsjednik HSS-a Branko Hrg.

Predsjednik Obrtničke komore Zagreb Ivan Obad objasnio je da će uvođenja fiskalnih blagajni zahtijevati prilagodbu, edukaciju i nove troškove za obrtnike i poduzetnike.

– Svaki obrtnik morat će u program uložiti u prosjeku od 500 do 1000 eura. Proizlazi da će se iz džepova naših obrtnika, koji u ova krizna vremena teško preživljavaju, uzeti oko 75 milijuna eura – tvrdi Obad te dodaje da nitko nije protiv kontrole prihoda naših obrtnika, no da ovaj namet obrtnici neće moći preživjeti i doći će do zatvaranja velikog broja obrta. Samo u posljednje četiri godine u županiji je zatvoreno 5347 obrta te podijeljeno oko 8500 otkaza.

– Mi idemo s prijedlogom Vladi da proba što više sufinancirati obrtnike, da im se odobravaju krediti. To bi bio velik doprinos za njih, mogli bi otvoriti nova radna mjesta, samo da 90 tisuća obrta zaposli po jednu osobu to bi bilo 90 tisuća novih radnih mjesta – uvjeren je Obad koji Vladi predlaže da ne daje jednom obrtniku 100 tisuća kuna, nego da taj iznos podijeli na više njih, pa bi obrtnicima pomogao iznos i od 10 do 15 tisuća kuna. Zbog nesređene naplate u Hrvatskoj obrtnici su otišli u veliku blokadu jer ih država nije zaštitila – tvrdi Obad te dodaje kako je 40 tisuća obrtnika u blokadi uglavnom zato što nisu uspjeli naplatiti svoja potraživanja.

Komentara 16

Avatar pupoljak
pupoljak
14:45 13.09.2012.

HSS: Fiskalne blagajne uništit će obrtnike i male poduzetnike. Što to HSS sa ovom porukom hoće reći? Da obrtnici i mali poduzetnici trebaju nastaviti utajivati porez? Ne kucati račune i vraćati kase na manji promet, kao i do sada?

Avatar Hazl113
Hazl113
14:57 13.09.2012.

HSS je zadnji koji se ima pravo bunit protiv nečega. Imao je priliku 12 godina nešto napravit, (SDP 4go i HDZ 8g.) Bitno da su se dosta njih skrasili u saborske mirovine poput Pankretića i ostalih.

OB
-obrisani-
14:39 13.09.2012.

Sve obrte treba zatvoriti, ljude poslati na biro a sve poslove dati mega kompaniji linić&čačić jer samo nas to može spasiti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije