Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatsko - slovenski sporazum

HSP ne prihvaća arbitražni sporazum sa Slovenijom

srb
Pixsell
29.10.2009.
u 12:16

HSP je bio spreman podržati prvi plan Olija Rehna po kojem bi se suci arbitražnog suda birali iz redova sudaca Međunarodnog suda pravde u Haagu.

ZAGREB - Hrvatska stranka prava (HSP) neće prihvatiti arbitražni sporazum sa Slovenijom koji je premijerka Jadranka Kosor predstavila parlamentarnim strankama - kazao je na konferenciji za novinare zastupnik Danijel Srb.

- Možda je taj sporazum sa stajališta ulaska Hrvatske u EU povoljniji, ali s gledišta rješavanja graničnog spora sa Slovenijom nije - tvrdi Srb.

Kada je u pitanju dio sporazuma u kojem se govori o vezi Slovenije s otvorenim morem, Srb smatra da ovim sporazumom nitko nikome ne jamči teritorijalne ustupke, ali je za HSP problematično pravo koje dobiva arbitražni sud da odluči ima li Slovenija dodir s otvorenim morem ili prema otvorenom moru (odnosno pravo služnosti). 

- Na taj način bi obje Vlade izbjegle odgovornost o odlučivanju. Jer se u tom slučaju obje strane obvezuju poštivati odluku tog arbitražnog suda - kaže Srb.

HSP je bio spreman podržati prvi plan Olija Rehna po kojem bi se suci arbitražnog suda birali iz redova sudaca Međunarodnog suda pravde u Haagu. Međutim, po drugom Rehnovu prijedlogu, ako se Hrvatska i Slovenija ne dogovore o sastavu arbitražnog suda, što je za očekivati, suce će imenovati predsjednik Međunarodnog suda pravde u Haagu, ali na prijedlog Europske komisije. Prema Srbu može se dogoditi da u tom arbitražnom sudu budu istaknuti pravnici, ali ne i stručnjaci za ovu problematiku, što je za HSP neprihvatljivo.

Ključne riječi

Komentara 20

MA
maksma
12:49 29.10.2009.

HSP se probudio iz zimskog sna pa sramezljivo opet pokusava glumiti veliku desnicu. Decki di ste vi do Zmage Jelincica. Ugledajte se na te i takve desnicare pa ako ocete biti desno ne drzite stidljivo figu u dzepu.

UK
Ugo Kajvez
12:50 29.10.2009.

Ako je otišao onaj krmak onda možda sada HSP proradi kako treba, .. al vidjet ćemo ...

BI
bigboii
18:27 29.10.2009.

Tko još sluša hsp-ovce?!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije