Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pokazao neznanje

HSP AS: Jovanoviću, podnesi ostavku zbog napada na Crkvu!

Željko Jovanović
Patrik Macek/PIXSELL
27.12.2012.
u 17:58

HSP Ante Starčević traži od ministra obrazovanja Željka Jovanovića da podnese neopozivu ostavku zbog žestokih osuda i napada na Katoličku crkvu

HSP Ante Starčević traži od ministra obrazovanja Željka Jovanovića da podnese neopozivu ostavku zbog žestokih osuda i napada na Katoličku crkvu.

U priopćenju koje je potpisao glavni tajnik stranke Pero Ćorić ističe se da se u Hrvatskoj ne može i ne smije nijekati činjenica da u državi živi 86 posto katolika. "Katoličku crkvu čine i vjernici, a ne samo crkvena hijerarhija, kako neki tvrde i smatraju. Ona ima pravo i obvezu sudjelovati u društvenom i javnom životu. Poglavito se očekuje od tako značajne institucije da aktivno i javno sudjeluje u pitanjima koja duboko zadiru u područje odgoja djece i mladih i pitanje obitelji kao temelja hrvatskog društva", smatra HSP AS.

 Žestoke osude i napadi na Katoličku crkvu

"Ovih dana svjedoci smo žestokih osuda i napada na Katoličku crkvu, a samim time i na vjernike i nevladine udruge koje s njom dijele i promiču isti svjetonazor. Neprimjereno je od vladajuće garniture koji si daju za pravo nazivati Katoličku crkvu zaostalom srednjovjekovnom institucijom s kojom se nema o čemu razgovarati. U takvoj retorici i istupima posebno se ističe ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović, koji svojim neargumentiranim objedama pokazuje aroganciju, ali i neznanje, zaboravljajući kako je Katolička crkva oduvijek bila sa svojim narodom, vodila ga i prosvjećivala", pišu iz stranke.

Podsjećaju da je "prvo hrvatsko sveučilište nastalo u krilu Katoličke crkve, prva zagrebačka gimnazija ustanovljena je zalaganjem blaženog zagrebačkog biskupa Augustina Kažotića, a mnogi istaknuti hrvatski intelektualci bili su ili su dio te iste Katoličke crkve (od Marka Marulića, preko Ruđera Boškovića, do mnogih današnjih akademika". Smatraju da Jovanovič svojim istupima pokazuje "svoju isključivost, netoleranciju i neprihvaćanje dijaloga, a nadasve svoju nekompetentnost za obnašanje ovakve važne i prevažne dužnosti".

Treba naći osobu koja će započeti dijalog

Zbog toga traže da Jovanović podnese neopozivu ostavku, a Vladu i premijera da na njegovo mjesto postavi osobu koja će "započeti dijalog o navedenoj temi s predstavnicima Katoličke crkve i drugih vjerskih zajednica u RH". "Razvidno je iz javnih istupa predstavnika svih vjerskih zajednica kako se ne smije kršiti Ustavom zagarantirano pravo roditeljima na izbor načina odgoja vlastite djece", zaključuju iz HSP-a AS na čijem čelu je Ruža Tomašić.

>>'Ako je netko hrvatskim građanima ukrao Božić, to je Bozanić'

Komentara 38

JI
jingo
18:54 27.12.2012.

Jedna stranka u Hrvatskoj vrijedna poštovanja.

OG
Oger
18:43 27.12.2012.

Ma vidi ucenog HSPa AS! Traze da ministar odstupi jer napada kat.crkvu. A sto je radio osnivac HSPa? Nitko nije tada tako kritizirao klerikalce kao Starcevic. Bio je veliki protivnik klera i jasno izrazio da je crkva kriva za zaostalostt naroda i sluzbe tudjincu. Nakon ovoga sto su Ruza i Co. izbubali - Starcevic se sigurno okrece u grobu. Ti ljudi nemaju pojma o Starcevicu, ali im partija nosi njegovo ime.

OG
Oger
18:09 27.12.2012.

Zabogamiloga, pa tko je tu napadao i pokvario cijeloj zemlji Bozic? Jovanovic sigurno ne.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije