Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HSLS odlučio

Adlešič ne ide u Sabor, ali to još ne znači da izlazi iz HSLS-a

adlesic
Foto: Marko Mrkonjić/Pixsell
1/3
Autori: Damir Špehar/VLM, Nikola Sever Šeni
14.07.2010.
u 12:31

Adlešič nije željela ništa posebno komentirati, rekla je tek da je ona samo članica Izvršnog ogranka HSLS-a.

Đurđa Adlešič ne ide u Sabor! To još u ovom trenutku ne znači da izlazi iz stranke - rekao je Josip Heged, zamjenika predsjednika gradskog ogranka HSLS-a Bjelovar nakon trosatnog izvanrednog sastanka. Sama Adlešič nije htjali ništa reći. Tek je istaknula da je ona samo članica Izvršnog odbora HSLS-a Bjelovar. Niti nakon cijelog dana spletkarenja I trgovine na svim razinama, nepoznat je rasplet trakavice oko minorne, nikome pretjerano bitne stranke.

Ipak, nakon pet dana pregovora u rukavicama, predsjednik HSLS-a Darinko Kosor sinoć je, nakon bjelovarskog sastanka promijenio ploču. Najbitnije mu sada osigurati stranci povratak u krug parlamentarnih stranaka.

- Pošto je 13. srpnja potpredsjednica Vlade Adlešič podnjela ostavku premijerki Jadranki Kosor, kao predsjendik stranke od Đurđe Adlešič tražim da u roku od osam dana aktivira svoj saborski mandat. Ako to ne učini stranka će na njezino mjesto predložiti slijedećeg člana stranke s te izborne liste – kazao je sinoć D. Kosor.

A jučerašnji je dan počeo idiličnom konferencijom za novinare na kojoj su HSLS-ovi odmetnici Ivan Čehok i Antun Korušec potpomognuti odbjeglim HNS-ovcem Zlatkom Horvatom s premiejrkom Jadrankom Kosor potpisali sporazum o suradnji.

- Kako bi Vlada i dalje mogla donositi odluke koje neće biti jednostavne ni lagane i mogla provoditi svoje programe, nužna je potpora u Saboru i zato sa zadovoljstvom objavljujem da smo upravo potpisali sporazum o suradnji kojim smo se obvezali, ja kao predsjednica Vlade, ali i zastupnici Čehok, Korušec i Horvat, o potpori Vladi u Saboru – kazala je premijerka na konferenciji za novinare s Čehokom. Danas ni trojica zastupnika trebala registrirati I klub kojemu će na čelu biti Čehok. Hoće li se to dogoditi, nakon svega što se sinoć dogodilo, nije poznato.  Međutim, poslijepodne su iz HSLS-a objavili da je Korušec izbrisan iz stranke te da će Adlešič aktivirati svoj mandate. Aktiviranje mandata tada je potvrdila i sama Adlešič.

– Ostajem u HSLS-u, kao što sam to već rekla, podnijela sam pisanu ostavku premijerki i kad me razriješi, aktivirat ću svoj saborski mandat – jasna je
tada bila Đ. Adlešič.

Osnivanje kluba nezavisnih zastupnika tada je bilo pod upitnikom jer Korušec nema svoj mandate, već je zamjenik Đurđe Adlešič. Nekoliko sati kasnije, Adlešič se ozbiljno naljutila na Darinka Kosora zbog izbacivanja Korušeca te već tada najavila mogućnost  odlaska iz HSLS-a. Tim je povodom I sazvan sinoćnji sastanak bjelovarskog HSLS-a.

Čehok je jučer dragovoljno izišao iz HSLS-a, stranku u čijem se osnivanju sudjelovao.

– Odlazak mi je teško pao, ali stranka je donijela lošu odluku u zlo vrijeme i izjava mojega bivšeg predsjednika da će HSLS-ovi zastupnici i dalje podržavati program Vlade osnažila me u tom uvjerenju. Ako je to tako, onda nismo trebali ni izlaziti iz koalicije – pitao je Čehok.

Saborski zastupnik i gradonačelnik Varaždina usput je nahvalio premijerku i Vladu jer je uspjela deblokirati pregovore, nagovoriti Sloveniju da popusti...Bez obzira na politički ishod, apsolutni je pobjednik jučerašnje bitke zacijelo jedan od operatora mobilne telefonije.

Telefoniralo se jučer cijeli dan, i lojalni stranci i lojalni Vladi, svi su svi svima nešto objašnjavali, a sve je od početka bilo jasno. HSLS nije neokrznut izišao iz vladajuće koalicije, a ni Banski dvori nisu poentirali kako su planirali od odlaska “minorne stranke koja se izgubila, pa traži svoje novo, ili staro, ja”. U političkom smislu, u ovoj priči pobjednika nema već godinama.

Više o usponu i padu HSLS-a pročitajte u Večernjem listu od četvrtka.

Komentara 124

LE
lauf.er
22:50 14.07.2010.

Vlast, vlast, vlast... samo im je to važno. I lova koju vlast omogućuje. Fuj!

Avatar lajavopseto
lajavopseto
13:14 14.07.2010.

nisu oni krivi što su im fotelje urasle u guzicu .Toliko dugo su u njima da će im se moći jedino kirurškim putem odstraniti.Operaciju će izvršiti hrvatski narod.

FE
Felicijen
20:51 14.07.2010.

Ah ti Kosori....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije