Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
europarlamentarac

HSK: Possel pozvao RH da procesuira komunističke zločine

HSK (1)
29.05.2013.
u 10:47

Bernd Posselt će zahtijevati objašnjenje od bavarske ministrice za pravosuđe, zašto su povučene tjeralice za UDBinim ubojicama.

Zastupnik u Europskom parlamentu Bernd Posselt je pozvao Hrvatsku da napokon procesuira komunističke zločine i da po uzoru Njemačke uspostavi Ured (tzv. “Gauck-Behörde”) koji će istražiti zločine jugoslavenske diktature. Poziv je upućen tijekom tribine “Hrvatska u EU” održane 26.  svibnja u njemačkom gradu Darmstadt-u, koju je organizirao Hrvatski svjetski kongres u Njemačkoj (HSKNj) u sklopu “Hrvatskog kulturnog tjedna”. 

Na upit zašto je pokrajinska kriminalna policija Bavarske povukla tjeralice sredinom 2012.godine za trinaestoricom bivših hrvatskih dužnosnika tajnih službi Jugoslavije, koji su bili uključeni u ubojstva hrvatskih emigranata u Njemačkoj, Posselt je izrazio čuđenje glede te činjenice, te obećao da će odmah kontaktirati pokrajinsku ministricu za pravosuđe u Bavarskoj, Beate Merk, i raspitati se za razloge. Uz Bernd Posselt-a (CSU) su također na tribini nazočili dopredsjednik Hrvatsko-njemačke parlamentarne skupine u Bundestag-u, Klaus-Peter Willsch (CDU) i bivša savezna ministrica za pravosuđe, Brigitte Zypris (SPD), koji su se jednako iznenadili. 

Nazočni hrvatski iseljenici su naglasili, da je jugoslavenska UDB-a ubila više svojih emigranata nego cijeli Istočni blok zajedno. Najveći dio tih žrtava državnog terora su bili Hrvati, od kojih su otprilike 40-orica ubijeni na njemačkom teritoriju. To predstavlja najveću neistraženu seriju ubojstava u Njemačkoj a ne tzv. \'\'NSU-ubojstva\'\' nacista nad strancima, koji se trenutno procesuiraju. Budući da se postkomunističke strukture u Hrvatskoj odupiru procesuiranju iti jednog komunističkog zločina u Hrvatskoj, Hrvati su se posebno pouzdali u Njemačku sa svojom dužom demokratskom tradicijom, koja je pokrenula nekoliko sudskih postupaka i raspisala tjeralice za ubojicama. Povlačenje tih tjeralica je začudilo Hrvate u Njemačkoj, koji s 400.000 osoba čine petu po veličini i najbolje integriranu migrantsku skupinu u Njemačkoj.

- Njemačka si ne može dopustiti, da ne inzistira na izručenju osoba, koji su bili uključeni u najokrutnija ubojstva nad nedužnim žrtvama na njemačkom tlu. To bi ozbiljno poljuljalo povjerenje brojnih njemačkih građana hrvatskog porijekla u njemačko pravosuđe! Posebno s obzirom na trenutni proces nacistima koji su ubili osam turskih i jednog grčkog građanina u Njemačkoj, njemačko pravosuđe ima dužnost uspostaviti pravdu za žrtve u Njemačkoj i počinitelje dovesti pred lice pravde - naglasio je Mijo Marić, predsjednik HSKNj-a i globalnog Hrvatskog svjetskog kongresa (HSK). - Ohrabruje me i nedavna izjava premijera Milanovića, da mu je Njemačka uzor za spolni odgoj u školama, te pozivam hrvatsku Vladu, da se ugleda u Njemačku i glede korektnog pristupa prema tamnoj prošlosti bivše jugoslavenske diktature - rekao je Marić.

>>Mijo Marić novi predsjednik HSK

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije