Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Traži milost

Hrvoje Žužić moli: Smanjite mi kaznu, uzoran sam student

zuzic
Foto: Kristina Štedul Fabac
1/3
12.09.2010.
u 10:30

Hrvoje Žužić u sudnici je izražavao žaljenje što je pod utjecajem alkohola i pri brzini od 111 km/h skrivio prometnu nesreću u kojoj je poginula Ružica Pavić (19).

Vrhovni sud i drugi je put odbio ublažiti petogodišnju kaznu zatvora Hrvoju Žužiću. Osuđen je jer je 1. kolovoza 2007. kao 23-godišnjak unatoč 2,15 promila alkohola u krvi vozio BMW 111 km/sat i izazvao sudar u kojem je poginula Ružica Pavić (19), a teško je ozlijeđen njezin dečko Hrvoje Matijašić (22). Njegov zahtjev odbilo je sudsko vijeće kojim je predsjedala Hajrija Novoselec, a članovi su bili Lidija Grubić Radaković i dr. Zdenko Konjić. Odluku smo pronašli u nizu odluka koje Vrhovni sud ne navodeći identitete objavljuje na web stranicama.

Javnosti je nepoznato da je jedan takav zahtjev Žužiću odbijen devet mjeseci nakon pravomoćne osude karlovačkih sudova.

Najstroža presuda


I po analizama nesklonih mu medija bio je strogo osuđen i nitko nije mogao proturječiti njegovu odvjetniku Veljku Miljeviću kad je rekao: “To je najstroža presuda koju je netko dobio za prometnu nesreću s jednom poginulom osobom.” Kako se zahtjev za izvanredno ublažavanje kazne podnosi zbog novih okolnosti, Žužić je naveo da mu se zdravstveno stanje pogoršalo (zbog operacije ramena i sumnje u rak kostiju odgađao je odlazak u zatvor te prekidao izdržavanje kazne), u zatvoru se ponaša primjereno, položio je tri ispita na Ekonomskom fakultetu te je bio pri završetku studija. Karlovački Općinski sud, tužiteljstvo i državni odvjetnik Mladen Bajić protivili su se Žužićevu zahtjevu. Vrhovni sud pak obrazložio je da je Žužiću već uzeto u obzir da studira te pogoršano psihičko stanje koje je “u značajnoj mjeri prouzročeno boravkom u zatvorskim uvjetima, što je u mnogim slučajevima u različitim modalitetima psihičkih stanja redovna pojava kod zatvorenika”. Uzimajući u obzir sve otegotne okolnosti, višestruku prekršajnu kažnjavanost prije kobne nesreće, alkoholiziranost i prebrzu vožnju, okolnosti koje Žužić ističe u svom zahtjevu “nisu takve težine i naravi da bi, u slučaju da su i postojale u vrijeme donošenja presude, očito dovele do blaže osude”, obrazložili su vrhovni suci.

Nova praksa


– Strašno mi je teško i molim obitelji stradalih za oprost. Ne govorim to da bih smanjio kaznu, želio bih smanjiti teret s duše koji ću ionako morati nositi cijeli život – rekao je Žužić svojedobno u sudnici. Njegova majka, inače sutkinja, komentirala je kako je takav slučaj nepoznat u praksi. Ipak, vrhovni suci su baš na slučaju njezina sina odlučili promijeniti praksu blagog kažnjavanja prometnih prijestupnika.

Ključne riječi

Komentara 138

Avatar tkozna
tkozna
10:57 12.09.2010.

U njemu nema ni trunke žaljenja prema žrtvi.u Umjesto da kaznu koja je minimalna za ubojstvo mladog života, prihvati kao pokoru i nauk za buduči život on je želi omalovažiti. Pozivam sudove Republike Hrvatske na još strože kažnjavanje ovakvih ii sličnih nasilnika na cestama Lijepe naše!

Avatar morski covik 1
morski covik 1
11:04 12.09.2010.

Ko ga hebe! Pun mi je kua tih kretena na cedsti... Triba uvest zakon da do 25-te ne smiješ voziti ništa jače od 40 kw....

AB
al bundy
10:38 12.09.2010.

bravo Zvec

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije