Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ljubljanska banka

Hrvatskoj manje nego što treba, a Slovenija plaća više nego što želi

milanovic jansa
Marko Prpić/Pixsell
08.02.2013.
u 10:12

Ovaj slučaj skupo je stajao i RH i Sloveniju. Ali sada idemo u EU, kaže Milanović.

Konačni dogovor između Hrvatske i Slovenije o Ljubljanskoj banci bit će postignut 19. veljače, do kada bi se trebalo znati koja je od četiri varijante rješenja spora o kojima su razgovarali ministri vanjskih poslova u Otočcu prihvaćena, doznaje se iz izvora bliskih vladi. Premijeri Zoran Milanović i Janez Janša o tome su, kako se doznaje, trebali razgovarati jučer. Prema svemu sudeći, kompromis neće zadovoljiti maksimalne pretenzije nijedne strane. Slovenija bi dobila to što Hrvatska priznaje dugove hrvatskih poduzeća prema Ljubljanskoj banci, a Hrvatska bi ipak u tom prijeboju naplatila dio štednje koji je umjesto banke isplatila štedišama. Do sada se pretpostavljalo da bi razlika koju bi Slovenija trebala isplatiti iznosila oko 150 milijuna eura, a taj bi iznos bio plaćen u jako dugom razdoblju, do 30 godina. O takvom dogovoru već se pisalo i čini se da je na tom tragu i ono do čega se došlo u Otočcu na Krki, pa se sad očekuje da do 19. veljače sve bude definirano i da nakon toga počne proces ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora u slovenskom parlamentu.

Premijer odlučuje

Kako konačan dogovor tek treba biti postignut i ovisi o razgovorima dvaju premijera u idućih desetak dana, razumljivo je što detalji ponuda koje su bile na stolu u Otočcu u srijedu još nisu iscurili u javnost. Ministricu vanjskih i europskih poslova Vesnu Pusić u Saboru su HDSSB i HDZ pozvali da objavi što je dogovorila. Pusić je govorila o tome, ali je istaknula da se o prijedlogu ne mora raspravljati u Saboru. – S ministrom Erjavcem usuglasila sam prijedlog rješenja problema, ali prijedlog moraju odobriti obje vlade prije nego što bude objavljen. A kakvo je premijerovo mišljenje o tome i kada će prezentirati odluku, a u ovom se trenutku konzultira sa svim članovima vlade, to ovisi o njemu – kazala je Pusić.

S njom se složio i Milorad Pupovac, predsjednik saborskog Odbora za vanjske poslove, rekavši da nije nužno da se o prijedlogu dogovora raspravlja u Saboru, ali očekuje da će ministrica članovima odbora u ponedjeljak dati potpunu informaciju. Gordan Jandroković (HDZ), pak, kaže da valja postići i ratifikaciju i pravedno rješenje za Ljubljansku banku.

U Bruxellesu su jučer, zbog summita o proračunu EU, bila obojica premijera.

– U interesu uspjeha procesa ne mogu biti konkretan. Još se nismo potpuno dogovorili, ali idemo prema tome da obje strane budu umjereno zadovoljne – rekao je premijer Zoran Milanović ne želeći otkriti sadržaj dogovora iz Otočca na Krki.

Zakopčan do grla

Milanović je ostao zakopčan do grla i izbjegao je svako pitanje novinara o pojedinostima rješenja spora vezanog uz Ljubljansku banku. Kad je, završavajući svoju izjavu pred kamerama, kurtoazno pitao "Jesam li vam ostao dužan još neki detalj" i kad smo mu rekli da jest, i to detalj o samom sadržaju dogovora iz Otočca, premijer se samo nasmijao i na engleskom uzvratio: "Nice try" (Dobar pokušaj).

– Ne mogu govoriti o detaljima, od početka držimo se pravila i onoga što smo preuzeli na sebe. Ne želimo optuživati i upirati prstom u drugu stranu – objasnio je Milanović. Na pitanje koliko će Hrvatsku stajati dogovor iz Otočca, premijer je odgovorio da to već sad jako puno košta i Hrvatsku i Sloveniju. – Hrvatsku košta jer smo isplatili svoje štediše, oni su dobili manje, hrvatska država je izgubila... A koliko je izgubila Slovenija, neka kažu prijatelji iz Slovenije. Izgubila je tržište na kojem je prije 20 godina postojalo povjerenje, a danas ga više nema. A bez povjerenja nema posla. Dakle, izgubili su svi. Ali sada idemo u EU i želimo da ovo bude uspješna priča za nas – rekao je Milanović. Ni slovenski premijer Janez Janša nije želio otkriti što su dogovorili ministri vanjskih poslova i financijski stručnjaci večer prije.

– Još proučavamo prijedlog. Potrebno ga je potpuno draftirati. Radi se o okviru koji može biti obećavajući i očekujem da ću s premijerom Milanovićem danas ili sutra odgrnuti još neke zavjese sa samog sadržaja. A potom sve ovisi o unutarnjoj proceduri obiju država, o tome kako brzo će teći postupci – rekao je Janša. Milanović i Janša sudjeluju na summitu EU u Bruxellesu, ali do zaključenja izdanja nije bilo informacija o tome da su bilateralno razgovarali o Ljubljanskoj banci.

>>Milanović i Janša ne žele otkriti rješenje za Ljubljansku banku

Ključne riječi

Komentara 50

VE
velikazmija
18:08 08.02.2013.

u kojoj banki je brat podignuo nepovratni kredit na nijednog zaposlenog --

JA
Jaximus
10:35 08.02.2013.

Sporazumi koji su bili tajni često su bili izdajnički.

GO
golub
14:07 08.02.2013.

Ovo ništa nije jasno da bi sada zapravo Hrvatska i ovdje bila dužna za nekakva poduzeća. Ako su to privatizirana poduzeća to je dug novog vlasnika, a narod ništa ne može znati, kuda su nestale narodne tvornice poduzeća kao i novac od inozemnog zaduživanja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije