Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U izdanju Dun & Bradstreetove mjesečne publikacije International Risk and Payment Review

Hrvatskoj i dalje rejting DB3d što je svrstava u zemlje s blagim rizikom

Novac
Arhivska fotografija
07.12.2009.
u 10:11

D&B predviđa pad industrijske proizvodnje od 8,7% u 2009. godini, dok u 2010. predviđa rast od 2%. Rast potrošnje podići će industrijski sektor, ali visoka stopa nezaposlenosti te male plaće još uvijek izazivaju veliku sumnju u oporavak tržišta.

Bonitetna kuća Dun & Bradstreet dodjeljuje Hrvatskoj i dalje rejting DB3d, što je svrstava u zemlje s blagim rizikom poslovanja.

Rejting se snizio dvjema državama – Kuba te Bosna i Hercegovina, a povisio se Turskoj. U regiji i dalje najviši rejting ima Slovenija (DB2c), a slijede je Mađarska (DB3d), Albanija (DB4a), Makedonija (DB4b), Srbija (DB5a), BiH (DB6a).

Prema D&B-ovim podacima, 24,5 posto plaćanja hrvatskih poduzeća stranim poduzećima kasnilo je više od 30 dana od ugovorenih rokova.  Zbog kreditne krize, pritiska na tečaj i dugih okolnosti, D&B predviđa da će plaćanje stranim poduzećima i u daljenjem razdoblju ostati izazov za hrvatska poduzeća.

D&B predviđa pad industrijske proizvodnje od 8,7 posto u 2009. godini, dok u 2010. predviđa 2-postotni rast. Rast potrošnje podići će industrijski sektor, ali visoka stopa nezaposlenosti (D&B predviđa 10,5 posto u 2009. te 9,9 posto u 2010. godini) te male plaće još uvijek izazivaju veliku sumnju u oporavak tržišta.

Stanovništvo, ali i poduzeća koja su ovisna o bankarskom sektoru bit će limitirana što se tiče posuđivanja novog kapitala zbog stroge bankovne politike. Poduzeća koja izvoze mogu očekivati poboljšanje s obzirom na procjene da će se svjetska trgovina u 2010. porasti. D&B predviđa porast izvoza od ukupno 0,8 posto u 2010.

Optimizam ulijeva nastavak pregovora o pristupanju EU koji su se nastavili u listopadu ove godine nakon prestanka slovenske blokade. Hrvatska je otvorila 28 od 35 poglavlja. D&B očekuje da će se pregovori završiti do sredine 2010., te da će Hrvatska početkom 2011. ući u EU.

Ključne riječi

Komentara 1

TE
tester
19:03 07.12.2009.

Sad će šuki odma preko grane po koju milijardu-dvije

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije