Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
gospodarska diplomacija

Hrvatskim diplomatima za pomoć se obratilo 1600 domaćih izvoznika

Joško Klisović
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
29.04.2015.
u 22:20

Najveći je interes bio za izvoz u Njemačku, a najviše su se tražili partneri

Od uspostave sustava gospodarske diplomacije u listopadu 2013. pa do kraja 2014., Ministarstvu vanjskih i europskih poslova obratilo se 1600 domaćih izvoznika sa zahtjevom za pomoć, a njima je na 112 tržišta pruženo 4200 usluga.

Bez opomena

Isto tako, diplomatska je mreža dojavila gospodarstvenicima i pomogla im u realizaciji oko 1100 izvoznih prilika. Za razliku otprije godinu dana, kad je osmero diplomata – koje redovito ocjenjuju po tome koliko pomažu gospodarstvenicima – bilo opomenuto zbog lošeg rada, ovoga su puta svi prošli test.

Podaci su to koji sažimaju važan aspekt funkcioniranja moderne diplomacije – a to je gospodarska promidžba i pomoć izvozu, što je projekt koji u MVP-u vodi zamjenik ministrice Vesne Pusić Joško Klisović. Domaći gospodarstvenici koji su se obraćali diplomatima za pomoć najviše su tražili poslovne partnere, a potom i informacije o zakonskoj regulativi u inozemstvu te pomoć pri otklanjanju administrativni barijera. Statistički, najviše se radilo na poslovima i poslovnim prilikama u Njemačkoj, Austriji i Rusiji te Sloveniji.

Zadovoljni partneri

– Robni izvoz Hrvatske zabilježio je lani rast od 8,7 posto, a poboljšala se i bilanca tako da je pokrivenost uvoza izvozom iznosila 60,5 posto – 2 postotna boda više nego u 2013. Iako se radi prije svega o radu i uspjehu izvoznika, vjerujemo da je i sustav gospodarske diplomacije dao doprinos – kažu iz MVP-a. Prema anketi o zadovoljstvu 340 izvoznika koji su koristili njihove usluge u prosincu, 92 posto njih je uslugu ocijenilo pozitivno, dok su kao prednost korištenja te vrste diplomacije naveli su poboljšan pristup informacijama (55%), poboljšan pristup partnerima i institucijama (43%) te olakšanu prilagodba lokalnom okruženju (12%).

>>Joško Klisović: Inzistiramo da se diplomati što više druže sa poduzetnicima

>>Za bečke Hrvate veleposlanik Bakota i konzul Lončar najbolji diplomatski dvojac

Komentara 5

NE
Neo001
22:38 29.04.2015.

A kome se to mogu obratiti naši izvoznici, kada se zna da se u diplomaciju šalje partijska nesposobna gamad NA UHLJEBLJIVANJE . koji nisu nikada ni vidjeli niti znaju što je to realni sektor. U diplomaciju bi smjeli ići samo ljudi koji su svojim životom i rezultatima dokazali da su dostojni diplomacije i da mogu nešto dati svom narodu.

KA
kajinx
01:02 30.04.2015.

Halo izvoznici, ako niste udbaši, zaboravite!

HE
hellen3353
22:28 29.04.2015.

Kako? Zelja mi je , ali neznam kako...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije