Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rastrošno u krizi

Hrvatskim biskupima fasada od oniksa za 8,8 milijuna kuna

hbk (1)
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/5
22.02.2011.
u 22:09

Graditelji kažu da se oniks postavlja nestručno i da neće izdržati ni godinu dana

Fasada od poludragog kamena oniksa ponovno je u središte pažnje postavila buduću zgradu Hrvatske biskupske konferencije, koja se gradi na zagrebačkom Ksaveru, prvi je objavio Nacional. Točnije, prašinu je podigla njezina navodna cijena od oko 8,8 milijuna kuna jer je cijena četvornog metra oniksa oko 15.000 kuna i predstavlja prvorazredan luksuz u graditeljstvu. No to je samo dio priče o poludragom kamenu za koji smo od graditelja čuli da se postavlja nestručno i da fasada neće izdržati ni godinu dana.

Ni “m” od minimalizma

– Jedan od uvjeta isporučitelja kamena bio je da se on stručno postavi. Bez toga jamstva, oniks ne bi niti stigao na Ksaver, ali očito da se na to poslije zaboravilo – rekli su nam na Ksaveru, na kojemu vlada prava zavjera šutnje oko svega što se događa s golemim zdanjem.

Prema nekim informacijama, od vlastitog projekta distancirao se poznati zagrebački arhitekt Nenad Fabijanić, bez čijeg su znanja i dozvola crkveni investitori radili samoinicijativne preinake. Također, Fabijanić je, nakon što je dobio projekt, rekao da je riječ o njegovu životnom djelu te da je sve “podredio minimalizmu i jednostavnosti”, što se baš ne može reći za oniks.

– Dok se arhitektonski ne završi zgrada HBK, nemam komentara. Govorit ću tek kada sve bude gotovo – rekao nam je Fabijanić. Bez komentara su i u Hrvatskoj biskupskoj konferenciji.

– Sa svim relevantnim činjenicama o gradnji zgrade HBK javnost će biti na vrijeme upoznata, kao što je to bilo za vrijeme natječaja i od samog početka izgradnje – rekao nam je glasnogovornik HBK Zvonimir Ancić. Zgradu, naime, od samog početka prate nevolje, pa ocjenjivački sud u prvi mah nikome nije dodijelio prvu nagradu na natječaju, već su drugo mjesto dijelili arhitekti Nenad Fabijanić i Nikola Bašić, kojima su radovi vraćeni na doradu. Ocjenjivački sud, kojemu je predsjedao kardinal Josip Bozanić, a koji su sačinjavali nadbiskup Ivan Devčić, biskup Antun Škvorčević, mons. Vjekoslav Huzjak, dr. Boris Magaš, dr. Velimir Neidhardt, mr. Boris Koružnjak, Silvio Bašić i Florijan Škunca, odlučio se na koncu za – Fabijanićev rad.

Ubrzali radove zbog pape

Na pitanje tko će financirati 6000 kvadrata nove zgrade, s Kaptola su poručili da je to osigurano donacijom Talijanske biskupske konferencije. Grubi izračuni, s oko 11.000 kuna po kvadratu, govorili su da je riječi o oko 66 milijuna kuna. Međutim, ni nakon višekratnih upita tijekom godina nismo doznali koliko je novca uplaćeno iz Rima. Brojka se jednakom tajnošću skriva i na Kaptolu i u Rimu, gdje smo slali upite Talijanskoj biskupskoj konferenciji.

Prema nekim izvorima, tajnost je potrebna jer talijanski izvori nisu bili onakvi kakvi su se očekivali ispočetka, pa se za novac trebalo snalaziti s više strana, a ponajprije u zajedničkom dijelu koji pristiže iz državne blagajne. Tako je u jednom trenutku i smanjen opseg radova na gradilištu, što su neki tumačili upravo nedostatkom novca, a drugi tvrdili da nije dobro da Crkva tako raskošno gradi u vrijeme krize. Međutim, najava dolaska pape Benedikta XVI. ponovno je razbuktala radove jer bi, prema nekim planovima, zgrada do prvoga vikenda u lipnju svakako morala biti gotova.

Komentara 158

VO
Vorosmart
22:35 22.02.2011.

Zaslužili su to skromni Božji pastiri...Doduše ne tako da relaksirano čuvaju sitnozubu stoku,kako to zbori Cekerašica,već udarnički pozivajući s oltara sitnozube da glasaju za HTZ.

MA
macor
23:17 22.02.2011.

Trebalo bi komuniste doveti jednu par godina na vlast da ih malo suzbiju

JB
josip broz
23:11 22.02.2011.

vecernji list to zaradi u pet dana, ne racunajuci marketing i reklame.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije