Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZASTRAŠUJUĆI TRENUTAK

VIDEO Orke napale hrvatski brod na Mediteranu: Iz čistog mira udaraju, a zatim se okrenu i odu

Foto: Zoran Ereš
1/2
14.07.2023.
u 12:24

Ereš i ostali članovi posade prvom takvom napadu svjedočili su blizu sjeverne granice Portugala i Španjolske, a drugi put jučer, kad su i snimili orke mobitelom na ulazu u Gibraltarski tjesnac

Zoran Ereš s Instituta Ruđer Bošković poslao nam je zanimljiv video napada na hrvatski brod kojim plovi Gibraltarskim tjesnacem s još nekoliko znanstvenika. Nisu ili napali pirati, nego – kitovi.

Ereš, stručni suradnik u Zavodu za istraživanje mora i okoliša, dio je peteročlane posade na čelu s kapetanom Franom Hržićem koja je 2. srpnja isplovila iz francuske luke na istraživanje neobjašnjivih napada kitova orka na brodove proteklih nekoliko mjeseci.

Dosad je zabilježeno najmanje pet takvih slučajeva kod Gibraltarskog tjesnaca. Orke iz čista mira počnu udarati u trupove brodova i nakon nekog vremena okrenu se i odu. Bilo je i znatnih materijalnih šteta.

Ereš i ostali članovi posade prvom takvom napadu svjedočili su blizu sjeverne granice Portugala i Španjolske, a drugi put jučer, kad su i snimili orke mobitelom na ulazu u Gibraltarski tjesnac. Srećom, nije bilo štete.

VIDEO Napad orki na brod kod Gibraltara

Kit ubojica ili orka najveći je član porodice dupina, na glasu kao društvena životinja. Donji dio tijela je bijel, a gornji crn s prugama iznad očiju. Mužjaci su dugi do devet metara i teški oko šest tona, ženke su nešto manje, a mogu plivati brzinom od oko 30 kilometara na sat. Proždrljivi su lovci s velikim zubima. Love i tuljane, pingvine...

Ženke u prirodi mogu živjeti do 100 godina, a mužjaci dvadesetak godina kraće. Ubrajaju se među najinteligentnije životinje. Orijentiraju se uz pomoć eholokacije.

Ključne riječi

Komentara 16

Avatar ljutapica
ljutapica
13:04 14.07.2023.

Vladari mora i oceana nam žele nešto poručiti. Pokušali su i s drugim brodovima, ali izgleda nitko ne razumije.

GE
gerila
13:37 14.07.2023.

Neznam ko je kome došao u dvorište …

Avatar Psychlist
Psychlist
12:36 14.07.2023.

Ljudi iz čistog mira pometu cijele vrste.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije