Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nisu više promatrači

Hrvatski zastupnici predstavljeni u EU parlamentu

eu parlament (1)
Foto: Screenshot: EBS
1/14
01.07.2013.
u 17:21

Na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu predsjednik Martin Schultz pozdravio je 12 novih zastupnika iz Hrvatske.

Na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu predsjednik Martin Schultz pozdravio je 12 novih zastupnika iz Hrvatske.

Predsjednik Martin Schultz predstavio je Biljanu Borzan, Marina Baldinija, Olega Valjala, Sandru Petrović Jakovina, Tonina Piculu, Nikolu Vuljanića, Ružu Tomašić, Andreja Plenkovića, Dubravku Šuicu, Davora Ivu Stiera, Ivanu Maletić i Zdravku Bušić.

Hrvatska zastava zavijorila se danas ispred zgrade Europskog parlamenta u Strasbourgu, a prvih dvanaestero europskih zastupnika iz Hrvatske stupilo je na svoju dužnost na ceremoniji na kojoj je hrvatsku i europsku himnu izvodila klapa Hrvatske ratne mornarice "Sveti Juraj". Nakon službenog dijela s himnama, klapa Sveti Juraj na traženje zainteresiranih prolaznika u neformalnoj atmosferi u krugu zgrade Europarlamenta otpjevala je još nekoliko pjesama, među ostalim i "Vivat Croatia".

– Danas je za Hrvatsku povijesni dan, dan radosti koju s Hrvatskom dijeli cijela Europa – rekao je predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko koji je predsjedniku Europskog parlamenta Martinu Schulzu predao hrvatsku zastavu. Pripadnici Eurocorpsa, europske vojske koju čine predstavnici iz svih zemalja članica, podigli su zatim hrvatski stijeg među 27 zastava drugih zemalja članica EU.

– Ovaj svečani čin podizanja hrvatske zastave ispred predstavničkog tijela EU znači da je Hrvatska ponovno osigurala svoje mjesto u europskoj obitelji – rekao je Josip Leko. Predsjednik Sabora govorio je na hrvatskom jeziku, a završio je citirajući Tina Ujevića: "Hrvatska utoliko bogatija biva koliko prima da bi vratila dalje". Na ceremoniji su, osim Leke i Schulza, bili i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso, mnogi zastupnici u Europskom parlamentu, među kojima i neki, poput njemačkih demokršćana Doris Pack i Berndta Posselta, koji su se desetljećima u tom domu uporno zalagali za ulazak Hrvatske u EU.

I u dvorani za plenarne sjednice u Strasbourgu postavljena je hrvatska zastava, a predsjednik Schulz otvorio je sjednicu opaskom da već dugo nije vidio takav entuzijazam oko europske ideje kakav je vidio noć prije u Zagrebu, na proslavi na Trgu bana Jelačića.

Hrvatski zastupnici u EP-u sjeli su u svoje fotelje i nisu se na početku obraćali sjednici. Prije no što su stupili na dužnost u uredima u Strasbourgu svaki od njih potpisao je dokument nazvan "kodeks ponašanja zastupnika Europskog parlamenta u vezi financijskih interesa i sukoba interesa".

>>Prvi dan europske RH u Beču počeo slavljem u Europskom domu

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije