Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Komentari

Hrvatski Radio Vatikan: Crkva je dužna reći svoje mišljenje

'Vatikan; Rom Tod von Papst Johannes Paul II ;   FOTO: Pressefoto ULMER  -ITALY  OUT-'
Pixsell
21.08.2012.
u 12:41

Parlament se treba baviti time da pronađe posao, sigurnost, zdravlje i mir, ali on nije Svemogući. Svatko mora imati osjećaj za granice vlastite odgovornosti, piše Radio Vatikan

Radio Vatikan napada neke komentare u Večernjem listu, spočitava Srbima da govore laži o žrtvama u Jasenovcu, osvrće se na polemiku vezanu za srpsku manjinu u Hrvatskoj i spočitava srpsko obilježavanje "balvan revolucije“.

Hrvatski program Radio Vatikana uvijek je, kao što i treba biti, veliku pažnju posvećivao događajima na hrvatskoj političkoj pozornici. U vrijeme komunističke Jugoslavije posebnu je pažnju posvećivao pitanju vjerskih sloboda, kao jednog od osnovnih ljudskih prava, te stanju u društvu. Jugoslavenske su vlasti često kritizirale Crkvu, ali i obavijesna katolička sredstva za "miješanje“ u političke stvari. I sada u demokratskoj i neovisnoj Hrvatskoj ima onih koji bi najradije ušutkali glas iz crkve. Tada (istina, bilo je "malo“ teže kazati javno), kao i sada (više puta napisah), držim kako svi, a posebno Crkva koja živi u društvu i s društvom, ima pravo i obvezu iznijeti svoje mišljenje o svim političkim, društvenim, ekonomskim i inim zbivanjima.

Pravo na iznošenje crkvenog mišljenja sada je iznio lionski nadbiskup i primas Crkve u Francuskoj kardinal Philippe Barbarin, osvrćući se na polemike potaknute posebnom molitvom Gospi za Francusku, koja je na Veliku Gospu pročitana u svim župama u toj državi. Hrvatski program Radio Vatikana 18. je kolovoza objavio, uz ostalo, ove riječi kardinala Barbarina: "Crkva je dužna reći svoje mišljenje u važnim društvenim raspravama bez obzira na usmjerenje javnoga mijenja.”

Francuski su biskupi, naime, pozvali sve vjernike na molitvu za građane pogođene gospodarskom krizom, za upravitelje, obitelji i mlade. Radio Vatikan kaže kako su "neki mediji, međutim, u tom pothvatu vidjeli nepotrebno političko miješanje Crkve, posebno u odnosu na nedavno otvaranje socijalističke vlasti za legalizaciju homoseksualnih brakova i usvajanje djece. Te optužbe kardinal Barbarin odbacuje ističući pravo i dužnost Crkve da izrazi svoje mišljenje, posebno kada se Država
pokaže prodornom. Parlament se ima baviti time da pronađe posao, sigurnost, zdravlje i mir, ali on nije Svemogući! Svatko mora imati osjećaj za granice vlastite odgovornosti”.

Nadalje se citira francuskog primasa koji kaže kako je “poslanje Crkve prije svega molitva” te kako “ne niječe da i molitva ima svoju ‘političku’ dimenziju, u mjeri u kojoj ona ne odvlači pozornost od društvenih pitanja i ljudskoga trpljenja. A to je, u zemlji koja želi biti demokratska, a ne podvrgnuta samo jednom mišljenju, potpuno legitimno. Može se moliti za bračne parove, za djecu i mlade kako bi potpuno uživali u ljubavi oca i majke, a da pritom ne budu okrivljeni za homofobiju”.

Dan poslije, 19. kolovoza, hrvatski program Radio Vatikana osvrće se na pisanje u hrvatskim glasilima što ovdje prenosimo u cijelosti: “Završena je olimpijada, a naši novinari se ne prestaju baviti starim domaćim sportom uz blagdan Velike Gospe. Riječ je o bacanju drvlja i kamenja na naše biskupe i novinari se natječu tko će pametnije baciti. Biskupe gotovo smatraju neznalicama i građanima ne drugog nego zadnjeg reda, jer bi njima oduzeli pravo da izreknu svoje mišljenje. I danas se tako u Večernjem listu javljaju dvoje novinara da bi što dokumentirano, što sa svojih motrišta vrednovali biskupe, svećenike, Crkvu, pa tako jedan čak točno znade što je biskupima najdraže, zanoseći se Dulčićevim Kristom Kraljem koji vlada ljubavlju i grli čitav svijet. Te ljubavi, međutim, u ovih novinara za biskupe nema ni u pričuvi. Zanesen umjetnošću zaboravlja na Michelangelovu Sikstinsku kapelu, ali i bizantsku umjetnost koja najčešće prikazuje Isusa kao Pantokratora. Ponovimo još jednom: biskupi znaju koje je njihovo poslanje pastira i učitelja, pa to i ispunjavaju na užas onih koji bi im vjerojatno zavazda htjeli zatvoriti usta. Kad biskupi i ne bi progovorili, već su dobro progovorili stručnjaci liječnici, pa je ipak u novinara toliko svijesti da se ne mogu s njima nositi. Ali biskupima bi davali lekcije možda čak i iz latinskoga, pogotovu ako su završili srednju školu u istoj gimnaziji gdje i neki naši biskupi. Evo zar je opasno ako biskup kao primjerice jučer Vlado Košić na hodočašću njegove biskupije u Mariju Bistricu progovori o važnosti odgojne uloge obitelji za mlade i da se usadi u njihovo biće odgovornost za budućnost Crkve i Domovine? Barataju novinari i nekakvim poznavanjem Svetoga pisma, ali se još nitko od njih nije prepoznao u Isusovu upitu: Ako sam krivo rekao, dokaži da je krivo, a ako pravo, zašto me biješ?”.

Hrvatski program Radio Vatikana komentira i izjavu metropolita Jovana o eventualnom pohodu Pape Srbiji, kao i najnovije polemike vezane za stanje u srpskoj manjini u Hrvatskoj. Radiovatikanski komentar na hrvatskome jeziku objavljen 20. kolovoza uvečer također prenosimo u cijelosti: “Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Srpske Pravoslavne Crkve Jovan u nedjelju je za novosadski list Dnevnik izjavio kako bi ‘bilo dobro da papa Benedikt XVI. dođe u posjet Srbiji, ali da prije toga mora posjetiti Jasenovac’. Dodao je kako bi on, da je na mjestu političara, prešao preko svih zapreka ako bi Papin posjet donio korist Srbiji, naglasivši kako ‘ne treba sumnjati da bi koristio’. ‘U Hrvatskoj se mnogo toga promijenilo od nesretnih ratnih godina’, ocijenio je on te hvali Predsjednika i Premijera jer navodno oni govore i djeluju u pravcu stvaranja značajno drugačijih prilika od onih koje smo imali devedesetih’, kazao je mitropolit Jovan. Očito je da se i za Papin dolazak u Srbiju, premda ga je pozvao Predsjednik, očekuju zrelija vremena. Srbi su pak dosljedni sebi. Oni ponajprije rade za dobro Srbije, pa makar to bilo i na tisuću puta ponovljenoj laži o žrtvama u Jasenovcu. I ako su vekovima u Hrvatskoj, oni je ne smatraju domovinom. A i kad govore o nesretnom ratu, sebe ne vide kao uzročnike i kad govore o novim prilikama, onda oni nisu ti koji će pomoći da se poboljšaju, jer i Josipovićevo pismo Pupovcu Savo Štrbac već ocjenjuje kao napad na Srbe, a to znači da su opet ugroženi. No i to im je dobro došlo da proslave svoju balvan revoluciju s kojom je počeo njihov sanjani uspjeh, a zapravo poraz. Tako oni opet slave poraz, sve od Kosovske bitke. Kad je netko ugrožen, onda se već izdaleka sprema na napad bilo drugim memorandumom bilo novom propagandom, bilo novim ucjenama. A oni će nastojati doista sve iskoristiti kao što su i svoje sunarodnjake iskoristili na njihovu štetu, a sada je žele naplatiti iz hrvatskog proračuna. Iz svega pouka: oprez. Pogotovu što se već javljaju novi glasovi o mogućoj ulozi manjina u Saboru. No valja biti oprezan i glede različitih izvještaja, kako nam priopćuje Marijo Živković iz Obiteljskog centra primjerice glede broja sudionika na gay paradi u Zagrebu kad su novine pozivajući se na organizatore navodile 4000 sudionika, a neutralni promatrači izbrojili najviše tek 700. Zašto se lažno upeterostručuje broj? Očito si žele dati na važnosti koju niti nemaju niti zavrjeđuju. Napokon se počelo govoriti i o prljavim milijunima ljevice koji sigurno nisu tako prljavi kao oni desnice, ruga se Dujmović u Večernjem listu.”.

Tijekom angelusa 19. kolovoza, Benedikt XVI. je kazao kako “Isus nije bio Mesija koji je želio doći na ovozemaljsko prijestolje. Nije tražio suglasja za osvajanje Jeruzalema”. Papa je objasnio i kako su Isusa i mnogi sljedbenici napustili kada su vidjeli kako ne želi preuzeti vlast. “Ljudi, pa i sami učenici bili su oduševljeni Isusom kada je činio čudesa, a nakon umnažanja kruha i riba mnoštvo ga je željelo proslaviti i proglasiti kraljem Izraela. Ali, to zacijelo nije bila želja Isusa koji je upravo tim dugim govorom (u sinagogi u Kafarnaumu o umnažanju kruha i riba) ublažio oduševljenje i kod mnogih potaknuo negodovanje. Tko želi nasljedovati Isusa ima se osobno i duboko sjediniti s Njim”, kazao je Papa, što je također prenio hrvatski program Radio Vatikana.

Ključne riječi

Komentara 5

OB
-obrisani-
13:08 21.08.2012.

Radio Vatikan napada neke komentare u Večernjem listu, spočitava Srbima da govore laži o žrtvama u Jasenovcu, osvrće se na polemiku vezanu za srpsku manjinu u Hrvatskoj i spočitava srpsko obilježavanje "balvan revolucije“. .. A zašto radio Vatikan ne govori o sudskom sporu u San Francisku . Zašto ne govori o optušbi koju vodi advokat Džonatan Levi . Zašto ne kaže da je papin advokat priznao da je Vatikan bio umešan u genocid nad Srbima u NDH? Zašto Vatikan skriva istinu?

LJ
@LjutiHrvat
13:08 21.08.2012.

tako je - ali dužnost nije trebala završiti padom komunizma . sad su se sjetili - - trebalo je reći ono što je rekao biskup koščić već 1991

IN
InfoMan
14:13 21.08.2012.

"Francuski su biskupi, naime, pozvali sve vjernike na molitvu za građane pogođene gospodarskom krizom, za upravitelje, obitelji i mlade" Bas me zanima kako ce molitva nahranit ljude. Zasto Crkva ne kaze istinu o tome sto se desava u svijetu ii nesto poduzme po tom pitanju? Pogledajmo tko je svijet (zapadni) doveo u ovu situaciju, politicari i banke. Crkva moze dignut svijest i otvoriti oci narodu, ali to ne bi bilo dobro za nju. Nikada u povijesti Crkva, niti jedna crkva, nije bila na strani naroda i pravde vec iskljucivo na svojoj strani.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije