Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
polučila željeni učinak

Hrvatski poslodavci imaju novu metodu za dovođenje stranih radnika: 'Očekujemo stotinu djelatnika'

Šibenik: Strani radnici u ugostiteljstvu
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/10
28.03.2024.
u 23:27

Nastavimo li ovim tempom zapošljavanja, do 2030. u Hrvatskoj bi moglo raditi više od 400 tisuća stranaca.

Čak 80 posto naših poslodavaca suočeno je s gorućim problemom manjka radnika, posebno u turističkoj sezoni. Kako bi spasili posao, mnogi će i ove godine posegnuti za zapošljavanjem stranaca. I dok pojedine tvrtke radnike pronalaze preko sve brojnijih agencija za zapošljavanje i posredovanje, neki u potragu odlaze osobno čak i u daleke azijske zemlje.

Pulska turistička kompanija za koji dan otvara vrata svih svojih hotela i kampova. Odlično se pune i bit će posla za 600-tinjak radnika, uglavnom domaćih, ali i stranih, koji postaju nužnost. "Želja nam je da osobno izaberemo radnike iz jednog velikog bazena pa su naši djelatnici iz kadrovske službe bili na Baliju i na Filipinima, gdje smo proveli proces regrutacije. Tu očekujemo stotinu djelatnika koji će početi raditi ove sezone", kazao je za HRT Tomislav Korošec, direktor Arena Hospitality Group.



Agilne su i agencije za zapošljavanje, kojih je već nekoliko stotina. Da bi poslodavcima pronašli odgovarajući kadar, i oni odlaze na teren provjeriti stručnost zainteresiranih stranaca. "Kada pričamo o logistici i vozačima, idemo u smjeru simulatora da testiramo ljude u dalekim zemljama, da imamo donekle certificirani pristup, da otklonimo određene rizike da će neka nepoznata osoba doći i voziti u Hrvatskoj", rekao je Marko Pekčec iz Agencije za zapošljavanje Manpower.

Za potrebe prehrambene industrije agencija je pronašla i 80-ak stručnjaka za upravljanje modernim strojevima na dalekim Filipinima i u Vijetnamu. Slika zaposlenih u Hrvatskoj tako se svakodnevno mijenja. "Mi u tercijarnim djelatnostima više ne možemo funkcionirati bez značajnog uvoza radne snage, koja nije uvijek adekvatno obrazovana i baš zato pokušavamo kroz specijalizirane programe, neformalno obrazovanje pripremiti i tvrtke i strane radnike da se brže uključe na tržište rada", pojasnio je Petar Mišević, savjetnik predsjednika HGK-a i prorektor Sveučilišta Sjever.

VEZANI ČLANCI:

Domaći su radnici svakako poželjniji, smatraju na Zavodu za zapošljavanje. "Zbog gospodarskog rasta, koji je već 12 kvartala u stalnom uzletu, gospodarstvo traži dodatnu radnu snagu. Prošle su godine izdane 172 tisuće radnih dozvola, ove godine 35 tisuća i uvijek se radi o jednoj trećini ljudi koji produžavaju postojeće radne dozvole", rekao je za HRT ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar. Nastavimo li ovim tempom, do 2030. u Hrvatskoj bi moglo raditi više od 400 tisuća stranaca.

GALERIJA Milanovićev život u slikama - od malih nogu do političke karijere

Šibenik: Strani radnici u ugostiteljstvu
1/42

Komentara 2

Avatar NJUŠKALO
NJUŠKALO
16:42 29.03.2024.

Uvesti kvote, to nisu strani radnici nego uvoz migranata u schengen.

VJ
Veli Jože
08:30 01.04.2024.

Gdje su tu domaći poslodavci? Većinom strane kompanije, a frontmeni domaći. Interes kapitala iznad svega.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije