Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
mnogo nejasnoća

Hrvatski laburisti: Stečaj Gredelja je dirigiran

'19.08.2010., Zagreb - Novi pogon TZV-a Gredelj.  Photo: Zarko Basic/PIXSELL'
'Zarko Basic/PIXSELL'
19.09.2012.
u 14:45

– Uvjereni smo da gradonačelnik Bandić i prvi potpredsjednik Čačić znaju odgovore na pitanje zašto je u Gredelj još nedavno investirano, i to u preseljenje i u tehnologiju, a sada tvrtka odlazi u stečaj – tvrde laburisti

Hrvatski laburisti ustvrdili su danas na konferenciji za novinare da je stečaj Gredelja očito dirigiran te da njegovu pozadinu još uvijek ne vidimo, priopćeno je iz stranke.

– Mnogo je nejasnoća u slučaju Gredelja, samo je jasno da Gredelj po nečijem nalogu mora ići u stečaj. Iako ni to ne ide lako, traži se potpisnik dok vruć krumpir prelazi iz ruke u ruku.

Unatoč činjenici da je Gredelj tvornica stara 118 godina i iza sebe ima i rezultate i znanje, vrhunsku tehnologiju i tržište, postavlja se pitanje kako je moguće da se takva tvrtka nalazi pred stečajem? Istina, svaka menadžerska garnitura posljednjih godina smanjivala je šanse Gredelja za uspješnim poslovanjem. Čini se da to nije nimalo slučajno jer Gredeljevi tramvaji i vlakovi konkurentan su proizvod i na inozemnim tržištima, a svakako zadovoljavaju potrebe domaćeg i regionalnog tržišta.

Hrvatski laburisti žele na ovoj tiskovnoj konferenciji apostrofirati barem dvije katastrofalne činjenice u slučaju Gredelja.

Prva se odnosi na gubitak još jednog poslovnog subjekta u gradu Zagrebu i radnih mjesta koja su nenadoknadiva. Najmanje 750 ljudi, od ukupno 1450, ostat će bez posla i prihoda od kojeg žive i njihove obitelji, a tu je i veliki broj kooperanata koje će stečaj Gredelja dovesti u ozbiljne poslovne probleme.

Grad Zagreb upravo je svojim kadrovima "kumovao" ovoj situaciji. Gdje je sad gradonačelnik Bandić i njegova famozna briga za ljude ovoga grada? Umjesto da se u gradu Zagrebu vodi doista socijalno osjetljiva politika, da se potiče proizvodnja i otvaranje radnih mjesta ili barem da se ne zatvaraju kao na traci, Grad Zagreb i gradonačelnik Bandić, a i njegovi klonovi iz SDP-a, šute o svemu, kao da ih se ništa ne tiče.

Druga žalosna činjenica jest što je u slučaju Gredelja očita strategija ove Vlade kojoj je proizvodnja zadnja rupa na svirali. Pitanje je kome se pogoduje zatvaranjem Gredelja i tko će sutra biti inozemni koncesionar na našim željeznicama? Država sigurno nema smisla ako nije socijalna, a poruke ove Vlade, pa i u slučaju Gredelja, daleko su od principa socijalne osjetljivosti i razumne brige za radna mjesta i ljude koji žive od svoga rada.

Da zaključimo, stečaj Gredelja je induciran i očito ima neku svrhu koja sigurno ne vodi brigu o radnicima pa ni o proizvodnji i tzv. konkurentnosti, jer Gredelj sigurno jest konkurentan, a za njegovu propast odgovorni su samo ljudi koji su ga vodili. Uvjereni smo da gradonačelnik Bandić i prvi potpredsjednik Čačić znaju odgovore na pitanje zašto je u Gredelj još nedavno investirano, i to u preseljenje i u tehnologiju, a sada tvrtka vrijedna barem milijardu kuna odlazi u stečaj. Za čiji se interes to radi? - piše u priopćenju Hrvatskih laburista.

Komentara 12

GA
gaby
15:25 19.09.2012.

Čudno gospon Lesar ? Tako konkurentni, tako svi vape za njihovim proizvodima, a Gredelj u dugu do grla ? Pa odakle dugovi? Kaj malo ne istražite odakle toliki dugovi, zašto ne izađete s podacima? Ovako ispadate jeftin populist. Podatke dajte, pa ćemo Vas i mi ostali podržati , ali laprdati napamet je populizam , kako rekoh.

Avatar Ledeni
Ledeni
15:52 19.09.2012.

Za ovog novog direktora, Roberta Frdelju, kojega su postavili samo da pokrene stečaj jer bivši to nije htio, iz prve sam ruke čuo da je bezveznjak, odnosno g... ko k....!

DU
Deleted user
15:23 19.09.2012.

bumo vidli ,kaj ne ak veli naš gradonačelnik, samo Gredelj je uvijek bio u lijevoj vlasti pa to valjda nešto znači........

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije