Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Politika azila u EU

Hrvatske vanjske granice postaju bedemi Europe

azil
pixsell
14.01.2012.
u 12:01

Prema sadašnjim odredbama za tražitelja azila odgovorna je ona zemlja EU u koju je tražitelj prvo ušao, a najviše zahtjeva za azil bilo je u Francuskoj, Njemačkoj, Belgiji, Velikoj Britaniji i Nizozemskoj

Kad postanemo članica Europske unije, naše vanjske granice postaju bedemi Europe koje će Hrvatskoj donijeti odgovornosti u pogledu zajedničke politike azila. Prema sadašnjim odredbama za tražitelja azila odgovorna je ona zemlja Europske unije u koju je tražitelj prvo ušao. Budući ovo donosi nejednakost između članica koje su na vanjskim granicama EU i ostalih članica, Unija je u više navrata pokušavala uvesti jedinstven sustav azila. Prijedlog da se ukine odredba po kojoj je za tražitelja azila odgovorna ona zemlja u koju je tražitelj azila prvo ušao, nailazi na neslaganje Francuske i Njemačke, zemalja koje prednjače po broju zahtjeva za azil u 2010 godini.

Danas 90% tražitelja azila bude primljeno u 10 zemalja. Prema podacima Europske službe za statistiku Eurostat, najviše zahtjeva za azil bilo je u Francuskoj, zatim Njemačkoj, Belgiji, Velikoj Britaniji i Nizozemskoj. Najviše zahtjeva za azil (20%) zatražili su građani Afganistana, Rusije i Srbije. Od ukupnog broja zahtjeva u 2010. godini pozitivno je rješeno 36% ili 55.095.

Ako pogledamo definiciju tražitelja azila, to je soba koja je zatražila azil ali još čeka odluku i prema kojoj ta osoba ima pravo na boravak, osiguranje osnovnih uvjeta života i smještaj u Prihvatilištu, osnovnu zdravstvenu zaštitu, osnovno i srednje školovanje pod uvjetom da zna jezik države u kojoj traži azil, novčanu pomoć, besplatnu pravnu pomoć, humanitarnu pomoć, slobodu vjeroispovjesti i vjerskog odgoja djece.

Europska komisija predlaže izmjene direktiva o uvjetima prihvata i procedura azila po kojim bi se uspostavio jedinstveni europski sustav azila. Sustav bi omogućio brzu i fer proceduru za azil jedinstvenu svim zemljama članicama koji bi doprinio smanjenju troškova. Tražiteljima azila trebao bi omogućiti dostojanstven život i pristup tržištu rada kako bi se mogli sami uzdržavati. Prijedlog Europske komisije bavi se i pitanjem eventualne zlouporabe institucije azila. Novi propisi bi omogućili državama članicama da ubrzaju procedure i već na granici razmotre zahtjeve koji su očigledno neuvjerljivi ili ih podnose osobe koje predstavljaju opasnost za nacionalnu sigurnost i javni red.

Prema hrvatskim zakonima dok postupak traje, tražitelji azila smješteni su u Prihvatilištu za tražitelje azila u Kutini. Dio tražitelja azila smješta se u Prihvatilište za strance u Ježevu radi nedostatnih kutinskih kapaciteta. Za vrijeme boravka, pruženi su im tek osnovni životni uvjeti - osnovna zdravstvena skrb, tri obroka dnevno, 80 kuna džeparca te psihosocijalna pomoć po potrebi.  Izgradnja dodatnih prihvatilišta ispunjenje je obveze Republike Hrvatske prema zahtjevima za pristup Europskoj uniji, ali i moralna obveza.  Činjenicom da je zahtjeva za azil sve više i procjenom da će ulaskom Hrvatske u EU taj broj još više porasti, navedena obveza postaje i gorući problem. Rješenje se nazire u vidu izgradnje još dvaju prihvatilišta.

Postupak odobravanja azila može trajati do 6 mjeseci nakon čega tražitelj azila dobiva pozitivan ili negativan odgovor. Pozitivan odgovor znači dobivanje statusa azilanta i ulazak u proces integracije. Tijekom ovog procesa azilant ima pravo učiti hrvatski jezik kako bi bio u mogućnosti tražiti posao odnosno preuzeti i potpunu materijalnu odgovornost za sebe kao i za članove svoje obitelji pogotovu za maloljetnike. Hrvatska je u prošloj godini odobrila 14 azila kao zemlja sve atraktivnija tražiteljima azila što je jednim dijelom uvjetovano položajem Hrvatske kao tranzicijske zemlje na putu iz Grčke preko Makedonije i Srbije prema zemljama članicama Europske unije, a drugim dijelom uzrok su pogoršanja sigurnosne situacije u državama Bliskog istoka i Sjeverne Afrike.

Komentara 2

Avatar babas
babas
05:16 15.01.2012.

Znači,EU nas je već natjerala da gradimo još 2 nova centra za azilante,mi smo ubrzo bedem Europe i moramo štititi Njemačku i Francusku od novih azilanata. Ubrzo ćemo i mi imati miljune šarenih iz cijeloga svijeta!

LE
lenger
10:24 15.01.2012.

U Nizozemskoj po prosijeku svaki azilant ima bolji standard zivota od samohrane majke. Ako ce se Hrvatska morat drzat istih EU kriterija, onda se moze ocekivat da ce svaki azilant zivjeto puno bolje od prosjecnog Hrvata, i to na teret Hrvata.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije