Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Hrvatske ceste: Uspostavljena je jedinstvena baza javnih cesta u RH

HC
Foto: Hrvatske ceste
1/2
04.12.2023.
u 14:50

Projekti koje su provele Hrvatske ceste odnose se na Sustav za upravljanje projektima kojim je uspostavljen cjeloviti sustav upravljanja građenjem i izvanrednim održavanjem cesta, potom  Sustav za upravljanje dokumentima kojim je ostvareno učinkovito elektroničko poslovanje kroz centralizaciju i standardizaciju rada i nadzora nad svim procesima uredskog poslovanja. Točnije, sva ulazna pismena se digitaliziraju, pohranjuju i digitalno raspoređuju, svi ulazni e-računi se automatski učitavaju, digitalno verificiraju i plaćaju, a uspostavljena je i digitalna verifikacija izlaznih ugovora. Implementiran je najnoviji SAP ERP sustav (S/4HANA) kojim je podignuta kvaliteta upravljanja, povećana je dostupnost podataka o stanju poslovanja u realnom vremenu, smanjeni su troškovi kroz optimizaciju poslovnih procesa i resursa, pojednostavljeni su proceduralni zadaci za djelatnike, te je osigurana integracija s drugim informacijskim sustavima. Bitno je spomenuti realizaciju i upotrebu BIM modela kojim je uspostavljena zajednička platforma za razmjenu podataka (CDE) i definiran informacijski model u cestogradnji. 

Nadalje, uspostavljena je jedinstvena baza javnih cesta u RH kao osnova za stvaranje nove platforme za prostorno praćenje svih aktivnosti na cestama. Izrađen je web GIS portal svih javnih cesta i objavljen na internet stranici Društva u skladu s Inspire direktivom. Istim se kontinuirano preuzima kompletni digitalni katastarski plan te registar prostornih jedinica koji su vidljivi na web GIS portalu Hrvatskih cesta. Razvijena je GIS platforma javnih cesta kao osnova za daljnji razvoj raznih modula koji će omogućiti prostorno praćenje svih aktivnosti koje se odvijaju na javnim cestama od otkupa zemljišta, uknjižbe, gospodarenja cestovnim zemljištem, uvida u projektiranje, građenje i održavanje cesta do, u krajnjoj fazi, mogućnosti praćenja izvanrednog prijevoza, radnih vozila i strojeva ugovornih izvoditelja te praćenja obavljanja pojedinih aktivnosti definiranih ugovorima.

Trenutno, Hrvatske ceste rade na povećanju zrelosti upravljanja projektima, a očekivani rezultati istog projekta su donošenje boljih odluka pri upravljanju portfeljima, projektima i programima, reduciranje troškova i evaluacija uspješnosti projekata i ovlaštenih osoba investitora. Upravo je dovršen i u početku implementacije informacijski sustav u kojenu, na svim našim projektima, surađuju izvođači, nadzor i ovlaštene osobe investitora. Između ostalog, u sustavu je omogućeno multipartitno elektroničko potpisivanje svih dokumenata. Nadalje, razvija se Izvještajno poslovno analitički sustav (sustav poslovne inteligencije) koji će po primijenjenoj tehnologiji, biti jedan od najmodernijih, a po opsegu među većim sustavima poslovne inteligencije u RH. Njime će se u konačnici omogućiti jednake usluge i uvjeta korištenja svim korisnicima s pristupom sustavu, izvještavanja u stvarnom vremenu o trenutnom i povijesnom stanju poslovanja. U realizaciji je i nadogradnja već započetog projekta „Ured bez papira“. Uvođenjem internih i eksternih digitalnih potpisa te digitalizacijom protoka dokumenata najvažnijih poslovnih procesa postat ćemo prvo državno poduzeće koje je ostvarilo koncept „ureda bez papira”.

Obzirom da je digitalizacija potpuno transformirala poslovanje Hrvatskih cesta, sada već vrlo kompleksan informacijski sustav postao je ranjiv i podložan napadima i prijetnjama sigurnosti kriminalnih i ostalih (političkih, terorističkih…) skupina iz cijelog svijeta. Stoga pridaju veliku važnost uspostavi kibernetičke sigurnosti primjenom najsuvremenijih alata i metoda kako ne bi doveli u pitanje kontinuitet i kvalitetu poslovanja.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije