Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RH – EU

Hrvatska zatvorila još dva poglavlja u pregovorima s EU

'EU Enlargement commissioner Stefan Fuele (R) speaks with Icelandic Minister for Foreign Affairs and External Trade Ossur Skarphedinsson (L) before the EU ministers start negotiations at 1000 GMT with
'JOHN THYS'
27.07.2010.
u 17:50

Zatvorenasu 22 od 33 poglavlja, određena prijelazna razdoblja za kokoši nesilice i za klaonice

Hrvatska je na današnjoj međuvladinoj konferenciji o pristupanju na veleposlaničkoj razini u Bruxellesu zatvorila pregovore o dva poglavlja – posebno zahtjevnom poglavlju 12, Sigurnost hrane, veterinarska i fitosanitarna politika te Financijski nadzor. Posebno važnim ocjenjuje se zatvaranje poglavlja 12 jer se to poglavlje opsegom pravne stečevine ubraja među nekoliko najzahtjevnijih.

Stoga je i bitno što je Hrvatska dobila velika prijelazna razdoblja za prilagodbu: razdoblje za kokoši nesilice traje do kraja proizvodnog ciklusa, rokovi za prilagodbu objekata u kojima se prerađuju životinjski proizvodi, klaonice na primjer, četiri je godine, a onaj za prilagodbu kvalitete sjemena i sadnog materijala traje do kraja 2014. Hrvatska je bila spremna zatvoriti i poglavlje 14, no zbog tehničke procedure to je odgođeno za sljedeću konferenciju.

Podatak da je Belgija već u prvom mjesecu predsjedanja, samo nekoliko dana prije ljetne stanke, organizirala međuvladinu konferenciju te da će se na jesen održati još dvije, ocijenjen je kao važan politički signal. Hrvatska sada ima zatvorene dvije trećine poglavlja – 22 od njih 33.

Ključne riječi

Komentara 14

EL
elfenomeno77
20:02 27.07.2010.

hrvatska polako ali sigurno ide prema svom glavnom cilju a to je ulazak u EU..

JA
jaruzelskia
20:11 27.07.2010.

Lijepa vijest. A jde da se i jadni Hrvati malo izvuku iz gliba, pa makar i EU pristupnim fondovima i investicijama.... Stretno u prgovorima ali i ne zaboravite i Hrvatske interese u toj brzini.....

UN
Universo
18:25 27.07.2010.

Samo tako trebamo i nastaviti jer jedino sa ovakvim tempom uspjet ćemo zatvoriti sva poglavlja do kraja godine.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije