Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVE PREPREKE

Hrvatska sporije u Uniju zbog neizručenja udbaša

'unutrasnja.....zgb...01.12.2000. josip perkovic svjedoci na sudu snimio andrej kreutz'
''
14.02.2011.
u 07:45

Nijemci traže Ivana Lasića, Zdravka Mustača, Josipa Perkovića, Borisa Brnelića, Brunu Smokvinu, Ivana Cetinića i Marina Modrića

Sedam njemačkih uhidbenih naloga protiv nekadašnjih visokopozicioniranih suradnika jugoslavenske tajne službe (Udba) zbog ubojstava političkih protivnika režima otežava skori pristup Hrvatske Europskoj uniji. Nijemci traže izručenje Zdravka Mustača, Ivana Lasića, Josipa Perkovića, Borisa Brnelića, Brune Smokvine, Ivana Cetinića i Marina Modrića.

Kako izvještava njemački časopis Focus, njemačko savezno odvjetništvo i ured bavarske državne kriminalističke policije ne odustaju od traženja izručenja osumnjičenih. Tereti ih se da su naredili ubojstvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića koji je prijetio da će objaviti knjigu o kriminalnim radnjama socijalističke družine. Đureković je 1983. ubijen u Wolfratshausen nedaleko od Münchena.

Ubile su ga dvije osobe sjekirom i vatrenim oružjem. Savezna obavještajna služba (BND) tada je tražila policijsku zaštitu za Đurekovića, a Focus se poziva na dokument u kojem se kaže da je bio agent BND-a. Pola godine nakon upozorenja ubijen je. Glavni optuženi Josip P. žalio se kontrolnoj službi njemačkog saveznog parlamenta koja zasjeda tajno zbog istrage njemačkog državnog odvjetništva.

U dva je pisma naveo da je on u vremenu preokreta dobro surađivao s njemačkim obavještajnim službama, navodi DTS pozivajući se na pisanje Focusa čije tiskano izdanje izlazi danas. Focusovo pisanje na tragu je traženja izručenja odgovornih za 39 ubijenih hrvatskih emigranata, koje je u zahtjevu Europskom parlamentu lani najprije zatražila podružnica HČSP-a iz Njemačke, a potom i druge hrvatske udruge i pojedinci. Traže i oduzimanje njemačkog odličja Josipu Brozu Titu.

Komentara 504

Avatar lkis05@htnet-dsl
lkis05@htnet-dsl
09:01 14.02.2011.

Jaca okuplja svoj familijo oko sebe ,bit će frke!

PP
pp
11:25 14.02.2011.

patuljčica.. neće...i ajde prestani više s desnicom...svaki normalan čovjek je za to da se sudi ubojicama...ovdje ili ako mi ne možemo u Njemačkoj

OB
-obrisani-
08:20 14.02.2011.

OVI su bili GORI OD HITLERA,,,,,,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije