Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dogovor oko suda

Hrvatska i Slovenija dogovorile članove arbitražnog suda

gilbert guillaume
ICJ
17.01.2012.
u 13:43

Predsjednikom je imenovan Gilbert Guillaume, a Bruno Simma i Vaughan Lowe bit će članovi

 – Pokazalo se da je bilateralna suradnja uvijek najbolji put za odnose u regiji – izjavila je ministrica Vesna Pusić nakon što je postignut dugoočekivani sporazum sa Slovenijom o članovima arbitražnog suda koji će odlučivati o granici u Piranskom zaljevu. 

Predsjednikom je imenovan Gilbert Guillaume, a dvije zemlje usuglasile su se i o imenima još dvaju sudaca, koje su birale s popisa Europske komisije. To su pravnici Bruno Simma i Vaughan Lowe. 

– Ovaj zajednički dogovor vrlo je dobrodošao signal pozitivnog razvoja dobrih susjedskih odnosa između dviju zemalja, kao i čitave regije Zapadnog Balkana. On pokazuje da čak i najteži problemi mogu biti riješeni dijalogom i suradnjom – izjavio je europski povjerenik Štefan Füle u svojoj čestitki dvjema zemljama.

Gilbert Guillaume je Francuz rođen 1930., a za predsjednika Međunarodnog suda pravde izabran je 2000. na mandat od tri godine. Među brojnim dužnostima u svojoj karijeri od 1980. bio je i član Stalnog suda za arbitražu.

Bruno Simma je Nijemac koji je na Međunarodnom sudu pravde bio, među ostalim, uključen i u slučaj određivanja kopnene i morske granice između Kameruna i Nigerije. Član je sportskog arbitražnog suda.

Vaughan Lowe je Englez, profesor međunarodnog prava na Oxfordu, a u svojoj karijeri bio je predsjednik ili član arbitražnih sudova koji su se bavili, primjerice, morskom granicom između Barbadosa i Trinidada i Tobaga.

Arbitražni sud za granicu između Hrvatske i Slovenije ima pet članova, a dogovorom o predsjedniku i još dva člana s popisa Europske komisije taj je sud sada potpuno ekipiran. Hrvatska i Slovenija ranije su iskoristile svoje pravo imenovanja po jednog arbitra. To su Budislav Vukas i Jernej Sekolec.

 Listu smo dobili danas i zadovoljni smo što smo se uspjeli brzo dogovoriti, kazali su Pusić i Milanović.

Komentara 236

ZV
zveket
20:19 17.01.2012.

janez dobra hehehe napokon se ne ponavljaš

LI
libero
20:28 17.01.2012.

ajme Rvati pa vi ste gori od ovog janeza nabiguza, kad se spuštate u njegovu razinu...

OB
-obrisani-
18:57 17.01.2012.

Johnny…ti već slaviš?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije