Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
svečanost u kninu

J. Kosor s kninskog stadiona pozdravila Gotovinu i Markača

knin, dan pobjede (1)
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
1/19
05.08.2011.
u 09:05

Premijerka Kosor posebno je pozdravila generale Gotovinu i Markača, a predsjednik Sabora poručio je da su hrvatski generali časni ljudi

Knin je središte Hrvatske tijekom proslave Dana pobjede, domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja. Na 16. obljetnicu Oluje kojom je oslobođeno gotovo 20 posto hrvatskog teritorija Knin je ukrašen hrvatskim zastavicama i zastavama braniteljskih udruga i postrojbi te novim spomenikom hrvatske pobjede "Oluja '95." Ugostio je cijeli državni vrh i mnogobrojne građane koji su došli odati počast obljetnici Oluje.

>>Čačić: U Knin sam '95. došao u 10 sati, a Tuđman u 12 helikopterom

U četvrtak je šesnaestero djece poginulih branitelja otkrilo spomenik na središnjem kninskom trgu, a 5. kolovoza obilježen je ponovnim podizanjem hrvatske zastave na kninsku tvrđavu i mimohodom branitelja na ulicama Knina i svečanim postrojem 1200 pripadnika Oružanih snaga RH na novom stadionu. Hrvatskoj vojsci i okupljenim građanima obratili su se predsjednik Ivo Josipović, premijerka Jadranka Kosor i predsjednik Sabora Luka Bebić.

>>Ministru Čobankoviću uspon na kninsku tvrđavu nije bio lak

Premijerka Kosor s govornice na kninskom stadionu "Dinara" posebno je pozdravila generale Antu Gotovinu i Mladena Markača te izazvala gromoglasan pljesak.

– Oluja je bila borba za slobodu i pravdu, borba za Hrvatsku, počast Vukovaru, Škabrnji, Dubrovniku i počast tisućama ranjenih i poginulih. Nikada nećemo prihvatiti da nam se predbacuju naše pobjede koje su bile pobjede demokracije i slobode nad velikosrpskom Miloševićevom politikom agresije, razaranja i mržnje. Hrvatska je demokratska država, ponosna na svoje manjine. Zločin je zločin s koje god strane je počinjen i krivci moraju biti privedeni pravdi, bila riječ o ratnom zločinu, profiterstvu ili korupciji – rekla je J. Kosor te na spomen prvog predsjednika Franje Tuđmana ponovno bila prekinuta velikim pljeskom.

>>Vjetar na kninskoj tvrđavi potrgao hrvatsku zastavu

– Naši tajni neprijatelji misle da ćemo se postidjeti svojih pobjeda, no naši su generali bili časni ljudi. Budimo ponosni i neka ovaj dan bude vječna svjetlost – kazao je predsjednik Sabora Luka Bebić. Franju Tuđmana, ali i Gojka Šuška, u svome govoru istaknuo je i Luka Bebić.

Predsjednik Ivo Josipović rekao je da Oluju obilježavamo kao pobjedonosni završetak nesnošljive i nepravedne okupacije Hrvatske.

>>Mimohod branitelja kroz Knin

– Oluju ne slavimo da bismo proslavili rat nego mir koji je pobjeda donijela. Blistava hrvatska vojna akcija ne smije biti dovedena u pitanje zbog nečasnih postupaka pojedinaca odgovornih za zločine protiv naših sugrađana srpske nacionalnosti – poručio je Josipović. Zločin je zločin bez obzira tko je žrtva, a tko počinitelj i treba ga kazniti. Danas, zahvaljujući Oluji, Hrvatska pripada slobodnom i naprednom svijetu. Oluja nije značila samo oslobođenje Knina i ostalih dijelova Hrvatske nego je postavljen temelj za demokratsku Hrvatsku – rekao je Josipović.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije