Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Akcija

Hrvatska šalje milijun kuna borcima protiv Gadafija

vojnici
Reuters/Pixsell
25.07.2011.
u 08:00

U vojnoj akciji sudjeluju dva hrvatska časnika iz stožera u Italiji, a očekuje se da bi brod s pomoći u rujnu krenuo iz Rijeke prema Libiji.

Hrvatska će Libiji poslati humanitarnu pomoć u vrijednosti od milijun kuna, doznaje Večernji list. Brod natovaren hranom i medicinskim potrepštinama trebao bi u rujnu isploviti iz Hrvatske, najvjerojatnije iz riječke luke, te u Benghaziju isporučiti neophodne namirnice narodu izmučenom sukobima pristaša i protivnika Gadafijeva režima.

Očekuju i donacije

Hrvatska Vlada akciju pomoći Libiji organizira kao hitnu interventnu mjeru, a tehnički koordinator je Ministarstvo vanjskih poslova. Do sada je hrvatski angažman oko Libije bio ograničen na vojnu potporu.

Dva časnika hrvatskih oružanih snaga od početka srpnja nalaze se u stožeru NATO-a u Italiji, u zrakoplovno operativnom središtu Poggio Renatico gdje u okviru operacije Ujedinjeni zaštitnik s kolegama nadziru embargo na kupnju oružja i zonu zabrane leta. Humanitarna pošiljka novi je korak u međunarodnoj akciji kojoj je cilj spriječiti stradanje tamošnjih civila, zasnovano na rezoluciji Vijeća sigurnosti, čiji je potpisnik i Hrvatska.

U zemlju koja grca u sukobima od veljače ove godine i koja sve više osjeća posljedice humanitarne krize, Hrvatska će poslati hranu u vrijednosti od 300 tisuća kuna. Pošiljka osnovnih prehrambenih proizvoda sadržavat će vodu, mlijeko, brašno, šećer, tjesteninu, konzervirane i suhomesnate proizvode, a kako je riječ o državi s muslimanskim stanovništvom, u pošiljci će biti proizvodi hrvatskih proizvođača koji u svom asortimanu imaju prehrambene proizvode s halal-certifikatom, potvrdom da ne sadrže alkohol, genetski modificirane organizme, sirovine svinjskog podrijetla, nedozvoljene aditive... Ista tolika svota – 300 tisuća kuna – planirana je za nabavu sanitetskog materijala i lijekova, posebice za anesteziju i dijalize prema listi koju je sastavio Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, dok će 100 tisuća kuna biti utrošeno na nabavu vode.

Svi će proizvodi biti nabavljeni sukladno zakonu o javnoj nabavi koji, osim transparentnosti, jamče i brzu provedbu, što je prioritet i u humanitarnim akcijama. Očekuje se da će na brodu koji će zaploviti prema Libiji biti i raznih donacija. Sam prijevoz dogovorit će se s hrvatskim brodarom, također putem natječaja, a maksimalni troškovi planirani za tu svrhu iznose 300 tisuća kuna. Brod bi, očekuje se, plovio izravno iz neke od hrvatskih luka, najvjerojatnije Rijeke, prema Benghaziju.

Nepoželjna osoba

Hrvatska se u odnosu prema Libiji vodila konsenzusom država unutar EU. Prekinula je odnose s Gadafijevim režimom, i proglasila tadašnjeg otpravnika poslova u Zagrebu Abdulkarima Naasa nepoželjnom osobom. Nakon što su velike europske države priznale Prijelazno nacionalno vijeće kao legitimnog predstavnika libijskog naroda, Hrvatska je to učinila s Bugarskom krajem lipnja

Komentara 130

DU
Deleted user
18:13 25.07.2011.

bilo bi i vrijeme...kad prode jedno vrijeme brzo se zaboravi situacija u kojoj je hrvatska sama bila..da dijapora to brzo zaboravi, to je normalno, ali gradani u hrvatskoj...

IJ
ijurin14
09:21 25.07.2011.

...nažalost ,naslov teksta nema veze s člankom......

BR
BratCroat
11:27 25.07.2011.

Milijon razloga da ne biramo HDZ! Tko treba takve izdajnike koji kradu Rvatima i daju u svoj žep, pa još Libijcima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije