Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Porazna statistika!

Hrvatska rekorder po poskupljenju struje i plina među državama EU!

radijator
Marko Jurinec/PIXSELL
28.05.2013.
u 10:27

Prema najnovijim podacima Eurostata u Hrvatskoj je u drugoj polovini 2012. godine najviše porasla cijena struje i plina među svim državama Europske unije u odnosu na drugu polovinu 2011. godine.

Prema najnovijim podacima Eurostata u Hrvatskoj je u drugoj polovini 2012. godine najviše porasla cijena struje i plina među svim državama Europske unije u odnosu na drugu polovinu 2011. godine.

U Hrvatskoj je u tom razdoblju cijena struje za kućanstva sa uključenim svim porezima porasla za čak 21,1 posto, što je rekord među članicama EU, ali i državama koje nisu članice, a Eurostat vodi statistiku za njih, kao što su Norveška, Turska, Albanija i BiH. U godinu dana je u EU cijena struje prosječno porasla za 6,6 posto, a eurozoni 6,1 posto.

Iza Hrvatske je najveći rast cijene struje zabilježio Cipar sa 20,6 posto i Turska, koja nije članica EU, sa 19,3 posto. Potom slijedi Grčka sa 14, 5 posto povećanjem cijene. To su jedine četiri države koje imaju dvoznamenkasti rast. S druge strane, u nekim državama je padala cijena struje u razdoblju od druge polovine 2011. godine do druge polovine 2012. godine. Rekorder je Norveška sa padom cijene struje od 9,8 posto, a slijede je Švedska sa 4,7 posto, Mađarska sa 1,9 posto i Finska sa 0,9 posto.

Hrvatska je rekorder među državama EU i po rastu cijena plina za kućanstva sa neslavnim povećanjem od 27,4 posto, a ispred nas je samo Turska sa 29,5 posto, ali ona nije članica EU. Prosječno je cijena plina u EU kao i u eurozoni za domaćinstva u tih godinu dana porasla 10,3 posto. Među državama EU najviše su cijene plina porasle u Latviji 21,1 posto pa slijedi Estonija sa 18,5 posto i Bugarskoj 17,8 posto. Cijena plina za domaćinstva pala je samo u Sloveniji za 7,8 posto.

>>Kolike su cijene plina i struje u EU, a kolike u Hrvatskoj?

>>'Režije su mogle poskupjeti samo preko mene mrtvog u moje vrijeme'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije