Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PANTOVČAK JEREMIĆU

Hrvatska nije pravna sljednica tzv. NDH

VL
Autor
Jasmina Popović
14.12.2008.
u 17:22

– Mislimo da je izuzetno važno imati jasnu predodžbu o događajima koji su doveli do sukoba devedesetih godina. Osvrnut ćemo se na vrijeme NDH, vrijeme ustaške vlasti u Hrvatskoj, kada su počinjeni neki od najstrašnijih zločina u povijesti čovječanstva.

Kao što je i hrvatska tužba koncipirana tako da se osvrće na povijesni razvoj koji je doveo do događaja devedesetih godina, to će biti slučaj i s našom – najavio je Vuk Jeremić, srpski ministar vanjskih poslova, u nedjeljnom intervjuu za agenciju Tanjug.

Protutužba protiv Hrvatske bit će pripremljena unutar zakonskog roka od godinu dana kako bi bila dana na razmatranje Međunarodnom sudu u Haagu, a posljedica je, kaže Jeremić, činjenice da Srbija, iako nije željela sudski epilog, nije imala izbora nakon što se Sud proglasio nadležnim za hrvatsku tužbu.

– Ministar vanjskih poslova Srbije očito ispušta iz vida da Republika Hrvatska nije pravna sljednica tzv. NDH – kratko je na Jeremićeve riječi reagirao Tomislav Jakić, savjetnik predsjednika Mesića za vanjsku politiku. Državni vrh ni inače ne smatra da se treba posebno obazirati na Jeremićeve izjave jer su namijenjene prije svega dnevnopolitičkim potrebama srpske unutrašnje politike.

I predsjednik Mesić i premijer Sanader posljednji su se put o srpskim najavama tužbe očitovali 18. studenoga, na Dan sjećanja na pad Vukovara, jer je upravo tog dana objavljenja i nadležnost suda u Haagu. Obojica su naglasila da je vrijeme da se Srbija suoči s prošlosti jer se rat nije vodio na srpskom, nego na hrvatskom tlu i nisu hrvatski vojnici došli u Srbiju.

Prihvaćanje nadležnosti Haaškog suda samo je prvi korak u dugotrajnom sudskom postupku u kojem Hrvatska od Srbije traži isplatu odšete, vraćanje kulturnih dobara i rasvjetljavanje istine o nestalima.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije