Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SNAŽNA POTRAŽNJA

Hrvatska na međunarodnom tržištu izdala prve obveznice od ulaska u europodručje

Zagreb: Ministar Primorac dao je izjavu o državnim obveznicama
Sanjin Strukic/PIXSELL
07.06.2023.
u 07:35

Knjiga upisa sadržavala je više od 200 pojedinačnih interesa najkvalitetnijih investitora iz niza zemalja: Njemačke, Velike Britanije, Austrije, Francuske, SAD-a...

Ministarstvo financija Republike Hrvatske uspješno je u utorak izdalo euroobveznicu na međunarodnom tržištu kapitala u ukupnom nominalnom iznosu od 1,5 milijardi eura, a s dospijećem 2035. godine. Godišnja kuponska kamatna stopa iznosi 4,00, a ostvareni prinos 4,047 posto, navodi se u priopćenju objavljenom na web stranici Ministarstva financija.

Transakcija je, od objave do zatvaranja knjige upisa, izvršena unutar jednog dana, pri čemu je ostvarena iznimno snažna potražnja u ukupnom iznosu većem od 6,4 milijarde eura. Knjiga upisa sadržavala je više od 200 pojedinačnih interesa najkvalitetnijih investitora iz niza zemalja: Njemačke, Velike Britanije, Austrije, Francuske, SAD-a...

VEZANI ČLANCI: 

Razina interesa, kao i postignuti konačni uvjeti izdanja, snažna su potvrda kredibiliteta Republike Hrvatske kao izdavatelja na međunarodnom tržištu, te povjerenja ulagača u gospodarstvo i javni dug države, posebice nakon ulaska u europodručje i Schengen od 1. siječnja 2023., zaključuje se u priopćenju Ministarstva financija.

Komentara 1

ŠV
Švapski
08:24 07.06.2023.

4% je zapravo puno premalo za rizik jedne male balkanske zemlje. No, budući da je rizik podnošljiv zbog valutne unije, u kojoj su zemlje članice neizravno odgovorne za Hrvatsku, može se tamo "investirati". Referenca o potpunoj beznačajnosti ovog kredita za financijska tržišta još uvijek nedostaje!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije