Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novi zakon

Hrvatska lutrija: U minusu smo zbog kladionica

'02.06.2009., Zagreb - Hrvatska lutrija, vaganje kuglica za loto 7/39.  Photo: Dalibor Urukalovic/24sata'
Dalibor Urukalović/PIXSELL
01.02.2013.
u 12:16

Naknade za priređivanje igara na sreću uplaćuju se u državni proračun u fiksnom iznosu ili u postotku od prometa lutrijskih igara i klađenja, odnosno od prihoda igara u kasinima i automat-klubova

Hrvatska lutrija u devet mjeseci prošle godine poslovala je s gubitkom od 3,48 milijuna kuna. Taj podatak zvuči nevjerojatno s obzirom na to da lutrijske igre ne mogu biti u minusu. U prvih devet mjeseci 2011. godine Lutrija je pak zabilježila dobit od 3,8 milijuna kuna.

No, u HL-u svoje prošlogodišnje gubitke pravdaju time da su oni jedna od rijetkih lutrija u Europi koja priređuje i druge igre na sreću, osim onih lutrijskih, a to su klađenje, kasina i automat-klubovi, igre rizika. Stoga postoji rizik i za HL da će na tim igrama izgubiti.

Pad uplata

U HL-u loše poslovne rezultate objašnjavaju nepovoljnim gospodarskim kretanjima u Hrvatskoj koja se odražavaju i na uplatu igara na sreću.

– Pad uplata posebno je izražen u ljetnim mjesecima, što je i prema prijašnjim iskustvima uobičajeno kretanje za to razdoblje godine. Kroz cijelo promatrano razdoblje od devet mjeseci ipak je, u odnosu na isto razdoblje 2011. godine, ostvaren rast prometa lutrijskih igara i klađenja, dok je kod kasina i automata zabilježen pad prihoda – kažu u Hrvatskoj lutriji, koja je u tri kvartala 2012. zabilježila 331 milijun kuna ukupnih prihoda, što je osam milijuna kuna više nego u istom razdoblju prošle godine. U HL-u kažu da prihodi igara nisu pratili promet, i to zbog različite raspodjele i utvrđivanja fonda dobitaka igračima, te je njihov rast kod lutrijskih igara bio nešto manji, a kod igre klađenja, čiji je promet veći u odnosu na 2011. godinu, ostvaren je znatno manji prihod.

– To dokazuje poznatu činjenicu da igra klađenja ima svojstva rizične igre u kojoj može doći do iznimno visokih isplata igračima, pa čak i viših od primljene uplate. Upravo to je bio slučaj u rujnu kada je klađenje ostvarilo gubitak nakon duljeg razdoblja, više od dvije godine, što je dodatno utjecalo na negativne trendove i donijelo negativne financijske rezultate u rujnu – objašnjavaju u Hrvatskoj lutriji. Ta državna tvrtka imala je i rast troškova u devet mjeseci 2012. godine, i to za pet milijuna kuna, na 334 milijuna kuna. U HL-u kažu da tu ponajprije treba izdvojiti one troškove koji su izravno vezani uz ostvareni promet i prihod igara.

– Naknade za priređivanje igara na sreću uplaćuju se u državni proračun u fiksnom iznosu ili u postotku od prometa lutrijskih igara i klađenja, odnosno od prihoda igara u kasinima i automat-klubova – navode u Lutriji i dodaju da su u 2012. godini imali i troškove vezane uz nove projekte.

Isto tako navode da je jednim dijelom došlo do rasta troškova zbog povećanja PDV-a lani jer HL nije u sustavu PDV-a i nema pravo povrata pretporeza.

 Nadaju se dobitku

 Isto tako rast troškova pravdaju i povećanjem cijena, primjerice energenata i prijevoza.

 U Lutriji još nemaju gotove rezultate poslovanja za zadnji kvartal 2012. godine pa nisu znali reći kakvi će točno biti rezultati poslovanja za cijelu 2012. godinu.

 – S obzirom na pojačani promet kod pojedinih igara na sreću, poput Božićne srećke, očekuje se dobit u 2012. godini – nadaju se u Lutriji.

>>Loto prije nas u EU. Sutra prvo izvlačenje – jackpot 75 milijuna kn!

Komentara 29

SP
space2
12:42 01.02.2013.

lutrija u gubitku!!?? ne bi trebalo biti nista izneneđujuće s obzirom da se radi o drzavnoj firmi ali lutrija?? pa bravo gospodo, sj....i bi vi i nakovanj kako se meni čini!

TH
than
12:57 01.02.2013.

Ma najbolje da im date monopol. Valjda ce onda uspjeti poslovati na pozitivnoj nuli. Drzavna lutrija u minusu... Svasta.

MO
modovisisajteMaraschino
12:32 01.02.2013.

hahaha svi su drugi krivi osim mafije koja upravlja i izvlači lovu... a tek oni sumnjivi jackpoti što nitko živ ne zna tko je dobio... naročito ono malo mjesto gdje je nekoliko Jackpotova otišlo...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije