Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ograda kao poruka

Hrvatska je spremna podići ograde na graničnim prijelazima

Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
18.07.2016.
u 23:00

Strahuje se da bi Turska, zbog kritika nakon čistki, mogla pustiti val sirijskih izbjeglica u EU, a za bijeg se spremaju i mnogi Turci

Hrvatska je spremna podići ograde na graničnim prijelazima, kao što je nakratko bila podignuta ograda na prijelazu u Batini, bude li potrebe i dođe li do novog vala migranata, doznaje se. No on se za sada ipak ne očekuje.

– Nema naznaka da će novi izbjeglički val nahrupiti u Hrvatsku, no policija prati razvoj događanja i u Turskoj i u Srbiji, a istodobno se provodi i pojačani nadzor državne granice – kazao je jučer ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić. I ministar vanjskih poslova Miro Kovač istaknuo je kako nema informacija da bi zbog pokušaja vojnog udara u Turskoj mogao porasti broj imigranata na putu prema EU.

Danas će u MUP-u biti održani sastanci na tu temu da se vidi treba li što poduzeti. Nadzor granice pojačan je od početka mjeseca, odnosno otkako je ograda bila podignuta na Batini. Ni tada nije bilo informacija da će izbjeglice krenuti prema Hrvatskoj, već se djelovalo preventivno, u cilju zaštite turističke sezone. Neslužbeno se doznalo kako je podizanje ograde bilo zapravo poruka imigrantima da i ne kreću prema Hrvatskoj.

I dok imigranti zasad zaobilaze Hrvatsku, Srbija se ponovno suočila – i prije pokušaja vojnog udara u Turskoj – s ulaskom povećanog broja imigranata koji preko te države pokušavaju ući u Mađarsku zbog čega formiraju policijsko-vojne ophodnje koje će, doznaje se, kontrolirati i granicu s Hrvatskom.

No događaji u Turskoj mogli bi imati posljedice na ionako problematičan dogovor EU i Turske o migrantima po kojem je Turska zaustavila val koji je išao prema Europi. Iako su europski državnici osudili pokušaj vojnog udara, dan kasnije pljušte upozorenja Recepu Erdoğanu kako mora poštovati pravnu državu.

Kritike su uputili njemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsjednik François Hollande te austrijski ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz koji želi da Europa pokaže Erdoğanu da su čistke koje provodi neprihvatljive. Usto, očekuje se da bi određeni broj Turaka, poglavito intelektualaca i oporbenjaka, mogao potražiti azil u Europi. Kako će Erdoğan, koji u rukama drži ključ izbjegličkog vala, reagirati na kritike i hoće li kao odgovor “pustiti” migrante da krenu prema EU, ostaje vidjeti. 

>> Erdogan poručio da nema odgađanja smrtne kazne. Izbili sukobi turskih snaga reda i vojnika pučista u zračnoj bazi

Komentara 22

ST
Stijena001
23:18 18.07.2016.

Preventive radi podic ograde odmah....nama ne smetaju

DU
Deleted user
01:29 19.07.2016.

Sta se tu ceka ! Zilet zica sad i odma !

XY
xy300023
01:11 19.07.2016.

Prvo ih Merkelica zove dodjite čekamo vas raširenih ruku a onda mole boga da ne krenu al čim turcima prestane kapat lova otvorit će granuce

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije