Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
trgovinska suradnja

Hrvatska Filipinima nudi gradnju i remont brodova te prodaju oružja

'kotro01'
''
04.10.2012.
u 12:00

Filipinci su obrazovana i vrijedna nacija, njihovo medicinsko i ugostiteljsko osoblje vrlo je cijenjeno, kaže Davor Štern

Površni i zabavni naslovi na našim portalima tipa “Oružje za banane” razvodnjavaju ozbiljan nastup naše državne delegacije u Republici Filipinima. Ministar obrane Ante Kotromanović i zamjenik ministrice vanjskih poslova Joško Klisović nisu na Filipine išli u politički turizam. Naprotiv, dvije visoke delegacije obavile su ono ključno – prokrčile su put hrvatskom gospodarstvu na Filipine i uspostavile industrijsku i trgovinsku suradnju s tom otočnom državom na jugoistoku Azije. I sastav hrvatske delegacije upućuje na primarni državni interes – Ruđer Friganović, direktor Hrvatske brodogradnje – Jadranbroda, Ivica Nekić, direktor Agencije RH Alan, te Vladimir Koroman, direktor Brodarskog instituta.

Delegacija iz RH primljena je na najvišoj razini, a na stolu su se našli konkretni poslovi. Hrvatska u sklopu vojno-tehničke suradnje Filipinima nudi gradnju brodova obalne straže i remont filipinskih brodova. Filipini su se, naime, rastegnuli na čak 27.000 otoka, na moru graniče s Vijetnamom i Kinom pa im je stalo da osiguraju morske granice. Uz to, pet posto ukupnog stanovništva (85% su katolici) čine pobunjeni muslimani na otoku Mindanau koji traže autonomiju. S obzirom na to da RH proizvodi oružje u skladu sa standardima NATO-a, Filipincima su ponuđeni i pištolji i jurišne puške proizvođača “HS Produkta” iz Karlovca, koje preporučuju i Amerikanci, saveznici Filipinaca i najveći kupci HS-ovih pištolja u svijetu.

Kupili terminal u Rijeci

Filipinci su zainteresirani i za industrijsku suradnju u proizvodnji brodova, a već su ekonomski prisutni u RH. Njihova tvrtka ICTSI posjeduje 51% vlasništva nad kontejnerskim terminalom Brajdica u luci Rijeka. Upravo našu luku Filipinci vide kao mjesto ulaska svojih izvoznih roba na tržište jugoistočne i ostale Europe. Radi se o bananama, kokosu, ananasu i mangu. – Samo veliki neznalice mogu se izrugivati s trgovanjem egzotičnim voćem, oni ne znaju da su, nakon trgovanja naftom, banane najveći biznis u svijetu – kaže počasni konzul Filipina u RH Davor Štern. Potvrđuje da se radi o konkretnom gospodarskom interesu, a otkriva i što se krije iza “marginalne” vijesti sa sastanka naše delegacije i filipinskih vlasti “da Filipini također razmatraju mogućnost zapošljavanja svog medicinskog osoblja u Hrvatskoj”. Štern objašnjava da su Filipini (90 milijuna stanovnika) najjača, ali i najorganiziranija “emitivna” zemlja koja širom svijeta šalje milijune svojih ekonomskih emigranata. Kaže da je odlazak Filipinaca u “gastarbajtere” državno nadziran (odlaze samo oni koji imaju ugovoren posao), stoga nema ilegalaca.

Zarade pa se vraćaju

– Filipinci su obrazovana i vrijedna nacija, njihovo medicinsko i ugostiteljsko osoblje vrlo je cijenjeno, u arapskim zemljama na području Zaljeva radi ih oko 4 milijuna, a na poslovima medicinskih sestara (i “braće”), kao njegovateljice ili kao hotelsko osoblje radi 60.000 Filipinaca u Rimu, te oko 30.000 u Beču – kaže Štern. Zanimljivo je da se Filipinci ne naseljavaju za stalno u drugim državama, zarade dovoljno novca i vraćaju se svojim obiteljima do kojih jako drže, kao “žestoki” katolici. Od 1. srpnja 2013. filipinske radne vize za EU vrijedit će i u RH.

>>Sindikat: MORH traži od radnika da sami mole da im ukinu prava

Komentara 4

SE
sestrićna
13:01 04.10.2012.

velika stvar puške za banane:))

DU
Deleted user
12:18 04.10.2012.

Ovo je velika sansa za nasa brodogradilista! Samo treba sve ovo ozbiljno shvatiti i slati ponude a ne cekati da narudzba padne s neba!

JU
just4
13:49 04.10.2012.

filipinke su jedne od najboljih žena na svijetu. pune ljubavi, novac im nije bitan. lijepe.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije