Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pristupni pregovori

Hrvatska i EU zatvorili polovicu od 35 poglavlja

'unutrasnja...zagreb.....24.07.2009.  markov trg - banski dvori, vlada republike hrvatske, predsjednica vlade i premijerka jadranka kosor / sjednica vlade o rebalansu proracuna / vladimir drobnjak
'Marko Lukunic/Vecernji list'
VL
Autor
Stojan De Prato
19.04.2010.
u 16:53

Za otvaranje su ostala još tri poglavlja – Vanjska, sigurnosna i obrambena politika, Tržišno natjecanje te Pravosuđe.

Na Međuvladinoj pristupnoj konferenciji (IGC), koja se u ponedjeljak održala u Bruxellesu, Hrvatska i Europska unija zatvorile su pristupne pregovore o poglavlju Sloboda kretanja robe.

Riječ je o jednome od najopsežnijih dijelova europskoga zakonodavstva, pa se njegovim prihvaćanjem Hrvatska dodatno primaknula ulasku u EU. Time se broj zatvorenih poglavlja povećao na 18 i premašio je polovicu ukupnoga broja. Za zatvaranje ih je ostalo još 17, ali zapravo 15, jer se dva od ukupno 35 poglavlja, Ustanove i Ostale poslove, prihvaćaju bez rasprave.

Za otvaranje su preostala tri poglavlja: Vanjska, sigurnosna i obrambena politika, koje je Slovenija donedavna držala u blokadi, Tržišno natjecanje, koje je čekalo drugi krug privatizacije brodogradilišta, te Pravosuđe i temeljna prava, za koje neke zemlje članice još traže način kako uobličiti pitanje “topničkih dnevnika” u mjerilima za njegovo zatvaranje.

Očekuje se da bi se barem prva dva poglavlja mogla otvoriti na izvanrednome IGC-u u svibnju, a potonje najkasnije u lipnju. U svibnju bi za zatvaranje bilo spremno najmanje još jedno poglavlje, Porezi, a u lipnju njih još od tri do četiri.

Komentara 7

MI
mikec
20:56 19.04.2010.

Pola poglavlja kazu zatvoreno sa E_unijom, SUDSTVO i KORUPCIJA, nemreju im nikaj. KRADEZEROVSKA vlada nebu isla v REST. PET ZIVOTA da imaju nemreju v restu odsluziti za svoje grijehe inedjela. Lijep pozdrav.

OB
-obrisani-
07:10 20.04.2010.

shq_ctrl Zbog cega vam smeta \"Sve za HR\"? Covijek je svim srcem za Hrvatsku, zar to nije dovoljno?

MR
mravac
19:41 19.04.2010.

Polovica od 35 poglavlja je 17.5 Znaći tek na pola puta..Međutim kad dođe sudstvo i pravo to im je kao još 20 poglavlja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije