Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
potvrdio Sud u Haagu

Hrvatska dobila spor protiv Adrije vrijedan 80 mil. eura

\'sudnica_Arhiva VL_Crn_25081\'
Arhiva VL
22.08.2012.
u 15:22

Predmet spora bila su zajednička ulaganja u igre za sreću koja datiraju još iz vremena prije raspada bivše Jugoslavije

Tvrtka Adria Beteiligungs GmbH (Adria) izgubila je spor protiv Republike Hrvatske vrijedan 80 milijuna eura, a tu odluku Arbitražnog suda (riječ je o sudu koji je utemeljen prema pravilima Komisije Ujedinjenih naroda za međunarodno trgovačko pravo) iz lipnja 2010. sada je potvrdio i nadležni sud u Haagu. Naime, kako je danas priopćilo Državno odvjetništvo, sud u Haagu donio je presudu kojom je odbio zahtjev Adrije za poništenje odluke Arbitražnog suda koji je odlučio u korist Hrvatske.

Riječ je o sporu koji datira s početka 90-ih godina, a kojim je austrijska tvrtka Adria, prema stavu DORH-a, podnijela niz neosnovanih i pretjeranih zahtjeva kojim je od RH zatražila naknadu štetu od 80 milijuna eura. Predmet spora bila su zajednička ulaganja u igre za sreću koja datiraju još iz vremena prije raspada bivše Jugoslavije. Domovinski rat donio je znatan ekonomski pad tim ulaganjima, a Adria koja je u tom poslu bila s Hrvatskom lutrijom, u nekom trenutku pokušala je od Hrvatske lutrije preuzeti upravljanje zajedničkim ulaganjima. Zbog toga je Hrvatska lutrija 1994. raskinula za njih očito sporan ugovor, zbog čega je Adria pokrenula sudski spor. U početku su tražili ponovnu uspostavu zajedničkih ulaganja, no kasnije su preinačili tužbu tražeći naknadu štete. Tužba je raspravljana na hrvatskom sudu, koji je u studenom 2002. naložio Hrvatskoj lutriji da Adriji nadoknadi štetu u iznosu od 4,5 milijuna eura. Sud je utvrdio da taj iznos odgovara iznosu Adrijina ulaganja u zajednička ulaganja, a Hrvatska lutrija dosuđeni je iznos platila u cijelosti.

No nakon toga Adria je ustrajala u tužbi protiv Hrvatske zbog izgubljene dobiti, a taj proces još uvijek traje pred domaćim sudovima. No, bez obzira na hrvatsku presudu u korist Adrije te isplaćenih 4,5 milijuna eura, austrijska firma je u lipnju 2007. putem međunarodne arbitraže podnijela novu tužbu protiv Hrvatske, objasnivši zašto misle da se njihov spor s Hrvatskom lutrijom odnosi i na Hrvatsku. Naveli su tako da je RH tijekom Domovinskog rata izvlačila novac iz zajedničkog ulaganja i da su Adrijini problemi nastali zbog navodnog nastojanja RH “da se riješi austrijskog kapitala iz hrvatskog gospodarstva”. Naveli su i da je RH pri tome povrijedila zakonske obveze prema Adriji kao stranom ulagatelju te su zatražili da im RH plati naknadu od 80 milijuna eura plus kamate i troškove.

Arbitražni sud u lipnju 2010. odbio je u cijelosti Adrijinu tužbu, presudivši da je spor između Adrije i Hrvatske lutrije u potpunosti trgovačke naravi te da u njemu nema odgovornosti RH. U presudi je objašnjeno da prema tome RH nije povrijedila svoje obveze koje proizlaze iz međunarodnog prava tim više što je RH omogućila Adriji da preko hrvatskog suda od Hrvatske lutrije naplati značajan iznos naknade štete. Na tu se odluku iz lipnja 2010. Adria žalila, tražeći da se poništi odluka Arbitražnog suda, no zahtjev im je odbijen.

Komentara 4

Avatar Čitatelj300
Čitatelj300
15:57 22.08.2012.

"...Adria koja je u tom poslu bila s Hrvatskom lutrijom, u nekom trenutku pokušala je od Hrvatske lutrije preuzeti upravljanje zajedničkim ulaganjima" Vidjeli Austrijanci da se krade naveliko pa htjeli i oni dio kolača ali naši političari domoljubi su reklii NE, ovo je naša država nju samo Mi smijemo pokradat!

Avatar kanonik
kanonik
16:51 22.08.2012.

Ja se poradovao kako će Hrvatska dobiti milijune,kad ono ******.

OB
-obrisani-
17:45 22.08.2012.

22.08.2012. u 16:26h EUJovan- je napisao/la: Arbitražni sudovi donose pravedne presude i siguran sam da če isto biti i u slučaju EU arbitraže u vezi ratne odštete gdje če svatko dobiti ono što mu pripada,osobito moj srpski narod

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije