Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MEĐUNARODNI SUD PRAVDE

Hrvatska dobila rok da se očituje na protutužbu Srbije do 20. prosinca

Međunarodni sud pravde (ICJ)
PE Fotostudio - Courtesy of the ICJ
19.02.2010.
u 16:37

Srbija Hrvatsku tereti za kršenja Konvencije o sprečavanju genocida do kojih je, kako navodi, došlo tijekom operacije Oluja. Uz odštetu stradalim Srbima i povratak izbjeglica traže i ukidanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti

Međunarodni sud pravde dao je Hrvatskoj rok da do 20. prosinca odgovori na protutužbu Srbije. Na taj podnesak potom Srbija može odgovoriti svojim podneskom do 4. studenoga 2011.

Međunarodni sud objavio je i osnovne točke protutužbe Srbije.

Srbija Hrvatsku tereti za kršenja Konvencije o sprečavanju genocida do kojih je, kako navodi, došlo tijekom operacije Oluja. Protutužba se odnosi na "ubijanje pripadnika grupe, nanošenje teških tjelesnih i mentalnih ozljeda pripadnicima grupe te namjerno stvaranje uvjeta života koji doprinose djelomičnom fizičkom uništenju grupe".

Alternativno, navodi se dalje, "Republika Hrvatska narušila je svoje obveze prema Konvenciji udruživanjem radi počinjenja genocida nad dijelom srpske nacionalne grupe koja je živjela na području Krajine".

Od Hrvatske se traži da odmah poduzme korake za kažnjavanje odgovornih, isplati odštetu za sve štete i gubitke, osigura uvjete za povratak Srba te ukine proslavu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja - piše u protutužbi na tužbu koju je Hrvatska još 1999. uložila protiv Srbije zbog kršenja Konvencije o genocidu.  

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije