Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 18
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Država nema novca za modernizaciju

Hrvatska bi odustala od aviona, nadzor preuzimaju Talijani?

hrz
Dalibor Urukalović/Pixsell
11.12.2009.
u 22:30

Izabrat ćemo model koji možemo najlakše izdržati i koji nam jamči i dalje sigurnost - kaže Mesić; Šef HRZ-a Bagarić tvrdi da MiG-ovi mogu letjeti 
do 2013. iako u dokumentima 
piše 2010. godina

Hrvatska razmatra različite mogućnosti rješavanja problema zastarjele borbene zrakoplovne tehnike, a jedno je od mogućih rješenja o kojem se razmišlja i prepuštanje nadzora zračnog prostora nekoj drugoj zemlji. Proizlazi to iz izjave predsjednika Stjepana Mesića, koji je nazočio proslavi Dana Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva u bazi Pleso.

Iznenađenja na Plesu
Mesić je rekao kako trenutačno nema novca za nove borbene avione te da je prioritet razvijanje gospodarstva i radnih mjesta kako bi se stvorio novac za modernizaciju vojske. Na pitanje razmatraju li se druge mogućnosti, osim nabave aviona, Mesić je potvrdio i rekao kako će se izabrati rješenje koje će najmanje opterećivati državne financije, a istodobno pružati dovoljno sigurnosti. Prepuštanje nadzora zračnog prostora drugoj zemlji nije neobično unutar NATO-a pa su to učinile baltičke zemlje i Slovenija, što u godini plaćaju oko 16 milijuna dolara.

Među potencijalnim kandidatima, ako bi se takva odluka donijela, mogli bi biti Talijani ili Mađari. No tu nije bio kraj današnjim iznenađenjima na Plesu. Zapovjednik HRZ-a general Vlado Bagarić šokirao je okupljene izjavom kako hrvatski borbeni avioni MiG-21 imaju vijek trajanja do 2013. i da bi se tek nakon te godine trebali nabavljati novi avioni.

Novinari su ga upozorili da u Dugoročnom planu razvitka Oružanih snaga piše kako ti avioni “u operativnoj uporabi mogu ostati do 2010., kada im istječe vijek uporabe”, no on je ostao pri svojem. Ili zapovjednik zrakoplovstva nije pročitao ključni vojni dokument ili je iza leđa javnosti, tipično za RH, netko donio odluku da se rok trajanja produljuje, pa što bude.

Bagariću čista petica
Iako je Bagarić pokazao slabo znanje, predsjednik je njegove tri godine na čelu HRZ-a ocijenio čistom peticom, i to bez obzira na to što je u tom razdoblju zabilježen niz afera, a pripreme aviona za protupožarnu sezonu najslabije su provedene.

Ključne riječi

Komentara 79

Avatar Santo_Cavernicolo
Santo_Cavernicolo
18:38 13.12.2009.

Kad Miroslav postane predsjednik, otet će strancima sve one banke, tvornice i hotele koje im je tata Franjo poklonio! Moj glas Miroslavu!

BT
bili-tartuf
17:54 14.12.2009.

bbbratbedak,...svi Hrvatski piloti su zavrsíli iste skole u Ameriki isto ka i Slovenci,..jedino cá smo mi prakticirali sa Avijonima u pravom-Ratu,..a ne ka Slovenci u kabini za Vieo-igrice...!! stekas´....

ZA
zaistinu1
11:14 13.12.2009.

Bitno je da ima novca za izdajnikove nove dvore i miljunski ured dozivotno a stoci sitnog zuba i ne treba nista vise do cuclati lazi jednog mafijasa i zastitnika zlocinaca.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije