Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
projekt ILECU's II

Hrvatska aktivan čimbenik u borbi protiv organiziranog kriminala

kriminal
Arhiva VL
14.04.2010.
u 14:54

- Austrija je, isto kao i Njemačka, zbog svog geopolitičkog položaja posebno pogođena porastom kriminala u toj regij - izjavila je austrijska ministrica unutarnjih poslova Maria Fekter.

BEČ – Projekt Europske unije - DET - ILECU’s II - (International Law Enforcement Coordination Units) o daljnjem jačanju međunarodne policijske suradnje u borbi protiv organiziranog kriminala u jugoistočnoj Europi, koji provode Austrija i Njemačka, predstavljen je u srijedu prijepodne u austrijskom Ministarstvu unutarnjih poslova u Beču.

Cilj mu je u osam ciljanih zemalja JI Europe, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Makedoniji, Kosovu, Crnoj Gori, Albaniji i Turskoj postići niz poboljšanja na području sigurnosti u Europi.

- Austrija je, isto kao i Njemačka, zbog svojega geopolitičkog položaja posebno pogođena porastom kriminala u toj regiji - izjavila je austrijska ministrica unutarnjih poslova Maria Fekter na konferenciji za novinare u povodu predstavljanja projekta, dodavši da je to „prvi put da će u jugoistočnoj Europi biti proveden projekt takovih dimenzija“.

Pozvala je partnere u tom opsežnom projektu na jačanje međusobne suradnje, učinkovitiju razmjenu podataka i uspostavu mreža za zajedničke istrage.
Hrvatsko izaslanstvo na bečkom skupu, kojem su nazočili i direktor EUROPOLA Rob Wainwright i predstavnik Europske komisije Yngve Engstroem, vodio je ravnatelj za međunarodne odnose i europske integracije u Ministarstvu unutarnjih poslova RH Filip Dragović.

Dragović je za Večernji list rekao da je Hrvatska kao korisnica tog projekta, trenutačno jedina zemlja u regiji koja je pri kraju pregovaračkog procesa za pristup Europskoj uniji te kako je već mnogo napravila na implementaciji ILECU'sa, čija je uspostava u skladu s pravnom stečevinom i općim standardima EU.
- Između ostalog Hrvatska je donijela i svoje Nacionalne planove za borbu protiv organiziranog kriminala, sprečavanja trgovine drogom te druge važne dokumente - rekao je Dragović. 

Osnivanjem takozvanih međunarodnih jedinica za koordinaciju službi za provedbu zakona u osam zemalja JI Europe trebala bi se ojačati strateška i operativna policijska suradnja i poboljšati komunikacija među državnim odvjetništvima, policije i drugih važnih tijela.

Projekt financira EU s 2,5 milijuna eura u razdoblju od 30 mjeseci, a podupiru ga EUROPOL, INTERPOL, EUROJUST, SECI-Centar, OLAF, RCC, te Slovenija i Francuska.

Komentara 4

MI
mikec
17:19 14.04.2010.

Naravno 2,5 milijuna primamljiva suma novca za drzavnu blagajnu, a onda mrak u blagajni. Da naravno past ce par sitnih lopovskih girica. HOBOTNICA CE IDALJE SIRITI SVOJE KRAKOVE. Lijep pozdrav

udari_šefa
20:00 14.04.2010.

hrvatska se organizirano bori protiv guzica u spotovima

EL
elfenomeno77
21:25 14.04.2010.

Šteta što do 2003. nije bilo političke volje u borbi protiv korupcije i organizirang kriminala, šteta jer nam danas nebi Rijeku Koprivnicu i Sisačku županiju vodili kriminalci.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije