Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POVIJESNI DAN

Hrvatska 9. prosinca potpisuje Pristupni ugovor u Bruxellesu

pristupni ogovor, eu, kosor, tusk
Robert Anić/PIXSELL
10.11.2011.
u 12:16

Hrvatska će pristupni sporazum s EU potpisati 9. prosinca u Bruxellesu, potvrđeno je to Večernjem listu iz viših diplomatskih izvora.

Napokon je odlučeno – Hrvatska će Pristupni sporazum s Europskom unijom potpisati 9. prosinca u Bruxellesu. Premijerka Jadranka Kosor istaknula je da će s hrvatske strane svoj potpis staviti ona i – na njen prijedlog – predsjednik Ivo Josipović.

Zasluge ove Vlade

– Činjenica da je ovo tehnička vlada ništa ne mijenja. Ova je Vlada završila pregovore s EU. Reći ću još jednom: mi smo najzaslužniji što su pregovori završeni, oni su na ljeto 2009. bili blokirani, a mi smo ih deblokirali i završili – poručila je Kosor istaknuvši da će ona biti prvi hrvatski šef vlade koji će sudjelovati u radu Europskog vijeća.

Dodala je da je 9. prosinca za nju najvažniji dan u životu jer je to i rođendan njezina sina. Sada će taj datum, istaknula je, pamtiti i po potpisivanju Pristupnog ugovora. Time je napokon razriješena dvojba – do samoga kraja opcija je bila da se ugovor potpiše u Varšavi 19. ili 20. prosinca. Iako je poljsko predsjedništvo inzistiralo na tome – što bi u krajnjem slučaju bilo i u skladu s tradicijom da se nove članice primaju u zemlji predsjedavateljici – ta bi opcija podrazumijevala da članice na potpisivanju budu predstavljene na nižoj razini, možda čak veleposlanika. Tako će se ugovor u Bruxellesu potpisati za trajanja summita čelnika EU.

– Hrvatska nas je strana zamolila da iz različitih razloga potpisivanje ipak bude u Bruxellesu i naš je premijer Donald Tusk to prihvatio – objasnio je poljski veleposlanik u Zagrebu Wieslav Tarka razloge nagle promjene.

Datum referenduma

Prije potpisivanja predstoji još glasovanje Europskog parlamenta 30. studenoga ili 1. prosinca, a 5. studenoga odluku trebaju donijeti i ministri na sastanku u Bruxellesu. Iako saborska deklaracija kaže da se referendum mora održati najviše 30 dana od potpisivanja ugovora, kao najvjerojatniji datum referenduma spominje se veljača 2012. godine.

Komentara 118

DZ
dzukaficuka
12:30 10.11.2011.

Kradimire Cacicu i Vesna Pusicka treba te se pozurit ili ce Jadranka podpisat dok ce te vi opet za Kredit podpisivati od 37 Milijarde Eura i za Fondice od EU kao sto su Grci i Poljaci Zslovenci

Avatar Tomcek 88
Tomcek 88
12:30 10.11.2011.

A REFERENDUM ???

NJ
njurgule
15:29 10.11.2011.

Bogami neznam tko li ce u svemu ovome izvuci deblji kraj-Hrvatska ili EU.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije